Hem / Inspiration / Köksknep / Så lyckas du med kaffet hemma
kaffe, kaffekopp

Så lyckas du med kaffet hemma

Publicerad den

Vet du vilken svenskarnas favoritfärg på kaffet är? Vi delar med oss av rolig fakta och enkla knep som gör ditt espressokaffe och bryggkaffe bättre.

Annons

Nio av tio svenskar anser att kaffefärgen avslöjar om det är för mycket eller för lite mjölk för ens smak. Bland de i Sverige som dricker kaffe med mjölk så är den vanligaste nyansen 8B5C29 enligt HEX-kodningen*.

Det är nyansen man får fram om man häller en matsked Valio laktosfri mellanmjölk i en vit porslinskopp med 1,25 deciliter bryggkaffe**.

Foto: Valio

*Färgkod
Kaffefärgen är utskriven med hexadecimal färgkod. Värdena är en speciell kod som representerar färgvärden från 0 till 255. Med hjälp av hexadecimala koder går det att få fram mer än 16 miljoner unika färger, vilket antas vara mer än det mänskliga ögat kan uppfatta.

**Valios testmetod för kaffefärger:
Testet genomfördes med mellanrostat kaffe i en kaffebryggare med kapacitet om 10 kaffekoppar. Kannan bryggdes med 10 strukna kaffemått och 10 koppar vatten. Kaffe mättes upp till 1,25 dl och hälldes i en vit porslinskopp med öra. Kall Valio laktosfri mellanmjölk 1,5% hälldes i det heta kaffet där olika mängd mjölk blandades i för att ta fram nyanserna. Färgkoder för nyanserna bestämdes i kontrollerat dagsljus mot färgkarta. Andra färgnyanser kan uppstå beroende på val av mjölkdryck, temperatur, typ av bryggare, typ av kaffe, val av kopp och ljus i rummet.

Så lyckas du med din espresso: 

En bra malning av kaffet är en bra start. Om du köper malet kaffe i en kaffebutik, berätta för personalen vad du har för maskin så hjälper de dig med malningsgraden.

Ett för grovmalet kaffe suger inte upp vattnet som rinner för snabbt igenom kaffet och smaken blir platt och tråkig.

kaffe, espresso

Ett för finmalet kaffe kan också ställa till problem. Vattnet pressas då igenom för långsamt – kaffet blir beskt. Värm upp koppen innan du börjar med kaffet.

Om du har en liten espressomaskin med så kallad bajonetthandtag: Sätt avsett bajonetthandtag under espressokvarnen.

Tillagningstid för espresson att rinna ner i koppen är ca 20 sek. Espresson ska ha ett kompakt gulbrunt skum ovanpå, så kallad crema.

Så gör du gott bryggkaffe: 

Varmhållning: Bryggt kaffe skall aldrig varmhållas på platta i högre än 80-85 C i max 30 min. Därefter är det dags att ersätta kaffet med en ny frisk bryggning. 

Häll inte över gammalt kaffe i nybryggt. Garvsyran i det gamla förstör även det nya kaffet.

Vattnet påverkar kaffets smak genom att: 

Häll aldrig upp malet kaffe i förväg. Syre är kaffets värsta fiende. Aromen försvinner ur kaffet, så snart det exponeras i luft. Bästa aromen får du om du förvarar kaffet i tillsluten förpackningen.

Generella tips

Rengöring: Rengör dagligen alla bryggare i de delar som kommer i kontakt med kaffet. Kalka av 1 gång i månaden. 

Friskt vatten: Brygg allt kaffe på friskt kallt vatten. 

Rätt dosering: Rätt dosering till rätt kaffe. Lär dig rätt mängd för presso, brygg och espresso. 

Malningar: Den bästa aromen får du om du maler dina bönor själv. För ändamålet finns det speciella kvarnar och många maskiner har en inbyggd kvarn.

Tänk på att kvarnens malskivor är som knivar. Det måsta bytas innan de blir utslitna.

bönor

En skala mellan ett och sju används för att ange malning. Nedan anges malningsgraden för olika kaffen. 1 är finaste malningsgrad och 7 är den grövsta.

1 – Turkiskt kaffe

2 – Espressokaffe

3 – Tunt espressokaffe eller starkt bryggkaffe

4 – Bryggkaffe

5 – Perkulatorbryggt kaffe

6 – Bistrobryggt (som i glasbryggarna från Bodum)

7 – Kokkaffe

För att kaffet även ska behålla sina egenskaper är det viktigt att du låter ditt kaffe vara kvar i förpackningen och att du håller den väl försluten. På det sättet behåller ditt kaffe sin goda arom till paketets sista kaffekopp.

Annons