Hem / Inspiration / Världens mat / Asien / Kina / Kinamat – på riktigt
Foto: Magnus Skoglöf

Kinamat – på riktigt

Publicerad den

Kinesisk kokkonst är som bäst om den upplevs på plats. Den kinamat vi får serverat i Sverige skiljer sig mycket från de ursprungliga kinesiska köken. Kina är ett stort land och maten, råvarorna och tillagningsteknikerna varierar mycket mellan de olika regionerna där varje del har sina specialiteter och favoritråvaror. Här har vi samlat trevliga recept på rätter med smaker av Kina. Text: Sara Ghisler

Annons

Vanligt förekommande råvaror är ris och stekta grönsaker av något slag. Kryddorna varierar mycket beroende på var i landet man befinner sig men generellt så använder kineserna mycket soja och färsk ingefära i matlagningen. Tofu förekommer också ofta i det kinesiska köket.

I stora drag kan man dela upp Kinas matlagning i ett lite modernare och blandat kök i norra delarna av Kina där man hittar Bejing (Peking). Det kantonesiska köket som kännetecknas av bland annat dim sum ligger i sydöstra Kina och man pratar ofta om maten från Shanghaiområdet och Hongkong. I väster ligger Sichuan-provinsen, mest känd för sin matkultur genom sichuanpepparn (Ma la).

Kina

Om man besöker en restaurang i Beijing, där Kinas nyare kök regerar så hittar man en stor variation på menyn. Här arbetar man med presentationen av maten tillsammans med ursprung. Det förekommer också en blandning mellan det kinesiska och asiatiska köket. Du kan hitta allt från pekinganka till asiatiska och mongoliska rätter.

Maten i Beijing är ofta kryddstark och där förekommer oftare rätter med nudlar och dumplings. Dumplings är små degknyten s.k. jiaozi som brukar fyllas med kött, fisk eller grönsaker och sedan ångkokas i speciella små trälådor av bambu. Det är en mycket populär kinesisk rätt även i Sverige där man brukar servera den med sötsur sås eller plommonsås.

Det kantonesiska köket är mest känt för sina dim sum som betyder ”Röra vid hjärtat”. Det är en samling små rätter och plockmat som präglar regionen kring Shanghai. Om man vill prova på att laga egna dim dum så kan man köpa färdiga won-ton plattor i välsorterade asiatiska butiker.

Snabblunch i Hong Kong, i en skog av ätpinnar. I Kina regerar pinnarna. Som västerlänning riskerar man att få något som liknar tennisarm efter ett par dagar, men det går över.

Wok eller wok? Vad står det på menyn? Utan tolk får man gissa.

Annons