En hårdkokt historia
Publicerad den
Gudamat, fruktbarhetssymbol och hälsobomb: Ägg har alltid varit ett viktigt livsmedel för människan. Toppfoto: Jurek Holzer
Ägg och hälsa
För några år sedan var få livsmedel så utskällda som ägget, och kolesterolhetsen fick många att slopa frukostägget eller lunchomeletten. Men på senare tid har forskare kommit fram till att kolesterol i mat inte alls påverkar kolesterolvärdena i blodet på det viset man tidigare trott.
Nu hyllas ägget istället som en näringsbomb, och har en självklar del i vardagen för dem som bygger muskler, tänker på vikten och tränar hårt.
Ägget har en ovanligt god sammansättning av vitaminer och spårämnen: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, riboflavin, folsyra, B6-vitamin, B12-vitamin, kolin, järn, kalcium, forsfor och kalium är några av nyttigheterna. Med dryga 12 procent protein är ägg dessutom en favoritfrukost för personer som vill bygga muskler.
Faktum är att många träningsexperter förordar en frukost enbart bestående av kokta ägg i samband med hård muskelträning. För människor som tränar normalt är ett ägg tillsammans med en grov smörgås och pålägg en bra start på dagen.
Förvara ägg
Om du förvarar äggen i kylen håller de i minst 2 månader. Du kan också förvara äggen i rumstemperatur eller skafferi, då håller de i cirka 28 dagar.
Är du osäker på om ägget är fräscht eller inte kan du helt enkelt knäcka det och använda dina sinnen: Doftar ägget normalt och ser ut som vanligt kan du äta det.
Ägg och påsk
Ägg förknippades med våren redan på forntiden, eftersom hönsen började värpa med värmens och ljusets ankomst. Vikingarna offrade och åt ägg till gudarnas ära för att välkomna våren.
Anledningen till att man äter mycket ägg just vid påsk är att man enligt katolsk tradition fastar i 40 dagar före högtiden. Under fastan är ägg förbjuden föda och förr i tiden lagrade man därför allt som hönorna på gården värpte. Lagom till påsk hade man ett rejält överskott att festa på, och övertygelsen om att Jesus uppstod efter korsfästelsen gjorde att ägg även symboliskt förknippades med påsken.
Löskoka ägget: Lägg ägget i kallt vatten och koka upp. Låt sedan koka i 2-3 minuter.
Hårdkoka ägget: Lägg ägget i kallt vatten och koka upp. Låt koka i 5-6 minuter.
Tips och info
- Om du ska vispa maräng, använd rumstempererade ägg så är de lättare att vispa upp.
- Vispa marängen i en absolut fettfri skål, annars går ägget inte att vispa till skum.
- Pensla bröden med ägg uppvispat med lite vatten så får du tack vare mailardreaktionen en brunare yta.
- Äggula koagulerar vid 65-70°C, äggvita vid 60-65°C. Genom att spä ut ägget kan man höja koagulationstemperaturen något.
- Använd svag värme när du steker ägg, förutom på slutet då du kan höja värmen. Det förhindrar att ägget fastnar i stekpannan.