Sill och gravad lax som gravid?
Publicerad den
Vid påsk, midsommar och jul kan det vara extra svårt att hålla ordning på vilka kostråd som egentligen gäller för gravida. Ta hjälp av vår enkla checklista! Text: Julia Olsson
Vad får man egentligen äta som gravid? Alla kommer med råd till höger och vänster, och det är inte lätt att veta vad man ska lyssna på och ta till sig utav. Vid de svenska högtiderna som påsk, midsommar och jul blir det ofta extra svårt. Vi har gått igenom de vanligaste rätterna, och stämt av dem mot Vårdguidens och Livsmedelsverkets rekommendationer.
Inlagd sill – Det är viktigt att äta fisk som gravid och Livsmedelsverket uppmuntrar gravida att äta de säkra fisksorterna 2-3 gånger per vecka. Inlagd sill går enligt Livsmedelsverket bra att äta 2-3 gånger per vecka. Läs alltid på förpackningen, eller fråga i butiken, var fisken kommer ifrån, undvik sill från Östersjön och Bottniska viken.
Gravad och kallrökt lax – Även om fisk är viktigt, bör gravida vara försiktiga med förpackad fisk. Vakuumförpackad (ex. rökt eller gravad) fisk som varit förpackad över en vecka kan innehålla bakterien listeria.
- Fisk som varit förpackad högst en vecka går bra att äta – glöm bara inte bort att först kolla förpackningsdatumet. Om det har gått mer än en vecka kan du fortfarande äta fisken i en tillagad rätt, som värms upp till rykande het (då dör bakterien).
Ägg och rom – Ägg är generellt sett bra för dig som är gravid, men tänk på att det är en problemprodukt på alla buffébord. Det samlar lätt på sig otrevliga bakterier som du ogärna smittas av – oavsett gravid eller inte. Ät inte ägg som stått framme länge, och inte heller råa ägg från länder utanför Norden.
Kött – Vid påsk är det lamm som gäller för de flesta, vid midsommar ska det ofta grillas och vid jul kan man hitta skinka på nästan alla julbord. Oavsett högtid och vilket kött det bjuds på, så är det viktigt att det är ordentligt genomstekt. Undvik rått kött.
Dessertostar – Undvik mögelostar (exempelvis brie, camembert, gorgonzola och chèvre) och kittostar (exempelvis tallegio) när du är gravid. Det finns en risk att även de innehåller bakterien Listeria. Undvik även ost som är gjord på opastöriserad mjölk.
- Hårdostar i form av exempelvis parmesan, pecorino och manchego, fetaost, mozzarella och ricotta, samt all upphettad ost, går däremot bra. Alla hyvelbara ostar går bra att äta. Det gäller oavsett om osten är gjord på pastöriserad eller opastöriserad mjölk. Även färdigskivad hårdost går bra.
Charkuterier – Torkat, kallrökt och gravat kött (exempelvis parmaskinka och salami) kan innehålla parasiten toxoplasma. Risken är liten, men för att vara på den säkra sidan kan du först frysa in köttet i tre dygn, då dör eventuella parasiter. Tänk också på risken för Listeriabakterien även här, och undvik vakuumförpackade produkter som fått ligga för länge.
- Du kan äta charkuterier, både i bit och färdigskivat (gärna direkt över disk). För exempelvis skivad rökt/kokt skinka, kokt medvurst eller kalkon räknar du då inköpsdagen som förpackningsdag. Ät inom en vecka, och frys helst innan du äter dem.