Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Därför är vin världens bästa dryck!

Därför är vin världens bästa dryck!

Publicerad den

Vinbloggaren Magnus Reuterdahl är arkeolog, han har arbetat med utgrävningar av skelett men jobbar för närvarande på Länsstyrelsen Östergötland och handlägger arkeologiärenden. Men på fritiden gräver han sig djupare in i vinets värld och skriver om vin på den egna bloggen Magnus Reuterdahls vinblogg - Aqua vitae och på bloggportalen dinvinguide.se. Han är också en av personerna bakom nätverket #winelover. Vi har träffat honom för att få veta varför han tycker att vin är världens bästa dryck och för att ta del av hans tips till oss som precis blivit intresserade av vin på allvar. Text: Mia Troberg, Tasteline Foto: Luiz Alberto

Annons

Hur och när blev du intresserad av vin?

-Det började i mitten av 1990-talet när jag flyttat upp till Stockholm och fick möjlighet att dricka vin på ett annat sätt än tidigare, dvs dricka för smakens skull snarare än rusets. Därefter gick jag tillbaka till studierna och då tillät inte ekonomin utsvävningar av den typen. När dessa var avklarade och möjligheten gavs igen så kastade jag mig åter in i vinets underbara värld.

Så, varför tycker du att vin är världens bästa dryck?

-När man väl provat ett riktigt bra vin är det som att sinnena öppnas och man bara längtar till nästa smakupplevelse. Det är just den ändlösa raden av olika smaker, av smaker som ger trådar in i historien, till kulturer och till andra människor. Det finns alltid något nytt att prova, det kan vara en region, en druva, en kombination av druvor, en årgång – detta tillsammans med olika typer av mat.

-Det är något av en ritual från det att man öppnar flaskan, doftar på korken, tittar på färgen, snurrar runt vinet i glasen, drar in doften och smakar. Hela tiden påminns man om dofter, smaker och möten. Vin för mig är som en portal som låter mig återkomma till Italien, Frankrike, Österrike eller Tyskland, som får mig att återuppleva sommaren eller vintern, som får världen att stanna upp en minute eller två. Vin är en levande dryck fylld av minnen.

Om man är nybörjare på vin och vill lära sig mer, hur går man tillväga?

-Det första är att finna sin smak. Vi är alla olika och gillar olika saker. En del vill ha något syrligt andra vill ha något sött etc. Om du tycker om ett vin – ta reda på vad du dricker, vilken druva det är gjort på, från vilket område det kommer och leta efter fler viner som liknar detta. Berätta för sommeliern eller kyparen vilka typer av viner du tycker om eller vilka smaker du inte tycker om och be om tips utifrån detta.

-Försök hitta någon eller några skribenter eller bloggare som verkar passa dig och följ dem ett tag. Det är lite som musikrecencenter det gäller att hitta den som är rätt för dig, om du gillar hårdrock kommer du sannolikt inte gilla någon som skriver om synth och då letar man sig vidare. Det viktiga är dock att våga fråga och våga prova – det är så man lär sig vad man gillar och vad som inte passar ens palett.

Vilka olika typer av vinprovningar kan man testa hemma med andra vinintresserade vänner?

-Om man är nybörjare eller intresserad tycker jag det är bra att välja att prova ett distrikt eller en druva. Fundera på vad du gillar, t ex Chianti-viner, Bordeaux, Champagne, Riesling eller vad det nu kan vara. Man kan välja att köpa några lite enklare och några lite dyrare och se om känner skillnader.

-Man kan också testa en druva som tex sauvigon blanc eller cabernet sauvignon och köpa viner på dessa druvor från olika länder och fundera på skillnaderna. En lagom mängd är kanske 3-5 viner. Tänk på att inledningsvis smaka på vinerna, det är inte fel att spotta, och först när man provat dem alla att dricka av dem.

-Ha gärna något att smaka på till som ost, lufttorkad skinka, korvar eller något liknande. Prata med varandra hur ni upplever vinerna, i samtalet kan man hjälpa varandra och det är inte heller fel att titta smaknoteringar från bolaget eller någon annan som provat och jämföra sina intryck.

-Ett annat bra sätt är att gå på vinprovningar, sådana hålls av såväl särskilda vinprovningsföretag, restauranger, importörer som Systembolaget.

Hur får man ut den största möjliga smaken eller upplevelsen när man provar ett vin?

-Att dricka det tillsammans med goda vänner. Ett bra vin tenderar att bli bättre när man är flera som kan njuta av det. I kombination med mat är ett annat sätt att få fram det bästa av vinet och maten. Det är ytterst få viner som är gjorda att dricka utan något till, även om det också kan vara trevligt.

Vilka säkra kort har du vad gäller mat och vinkombinationer?

-Det finns många: – muscadet sur lie och ostron, riesling , gärna med lite sötma, till asiatisk mat, viltkött med röda viner från Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Piemonte eller Chianti. Pinot Noir från bourgogne och anka. En bra dolcetto från Piemonte med en bra pizza. Blåmögelost, en bra roquefort eller stilton, med portvin eller sötviner som underbara Ben Ryé från Pantelleria. Och mitt eget lördagsgodis; ostbågar och champagne.

-Ett tips är dock, oavsett vin och mat, är att alltid ha lite av det vinet man tänkt dricka till maten i ett glas medan man lagar maten, då har man möjlighet att fixa till maten så att det passar maten. Tillsätta lite salt, sött eller syra för att möta vinet. Om det inte fungerar får man helt enkelt korka ut något annat och spara det tänkta vinet till dan därpå.

Har du haft någon ”utanför-kroppen-upplevelse” någon gång när du smakat på ett vin?

-Någon gång då och då får man möjlighet att prova det där som så nära perfektion som det är möjligt och då blir man nästan ett med vinet, eller kanske bättre ett med upplevelsen. Ibland kan det vara ett enskilt vin som Cheval Blanc 1982 eller första gången jag provade Romanée-conti, viner man inte har råd att köpa men ibland får möjlighet att prova.

-Allra störst var nog dock när en vän i Norge fyllde 50 och bjöd på tre dagar av fantastiska vinupplevelser från kända och okända områden och producenter – en helg när man aldrig riktigt fick tid att landa och detta tillsammans med en grupp fantastiska vänner.

Magnus två röda favoriter som passar till höstens mustiga grytor:

Magnus två vita favoriter som passar till klassiska skaldjursrätter:

Annons