Lagavulin och Laphroaig klara vinnare
Publicerad den
Tjära, rök och torkad frukt. Allt fler whisky-njutare fascineras över den tuffa single-malt-whiskyn från Islay. Blended whisky kan slänga sig i väggen, menar de. Andra tycker mer att rökig single malt påminner om en nyss uppeldad tjärbrygga. Vi reder ut begreppen och testar några av de bästa.
Single Malt är helt enkelt namnet på den rena oblandade whiskyn – förutsatt att den är gjord på mältat korn, destillerad i traditionella ”pot stills” (enkelpannor i koppar) och lagrad minst tre år på ekfat. En rökig single malt får sin karaktär från svagt brinnande torv.
Rökdoften sätter sig på malten under torkningen. Den finns kvar i mäsken och följer delvis med även i den destillerade råvaran. Mängden rökighet i den färdiga whiskyn beror på hur mycket ”orenheter” brännarbossen vill släppa igenom.
På bara ett par decennier har den skotska whiskyindustrin fått ett rejält uppsving – mycket tack vare den karaktärsfulla single malt-whiskyn. Det som förr bara gav karaktär åt blended whisky eller dracks lokalt har blivit en trend i hela världen. Och priserna skjuter i höjden.
I Sverige har försäljningen av skotsk single malt whisky ökat med sextio procent på sex år. År 2000 såldes 560 000 liter på Systembolaget – 2006 var försäljningen 900 000 liter. Den vanliga skotska blandwhiskyn tappade tolv procent i försäljning under motsvarande period.
Många menar att single malt är männens machodryck – ju rökigare och mer tjärdoftande desto bättre. Och visst – det är mest män som talar lyriskt om denna torvrökta sprit. Men faktum är att intresset från kvinnorna stiger stadigt. Inte minst i Sverige där whiskyintresset är enormt.
Ön Islay är själva synonymen för kraftig rökig single malt. Med sitt råa klimatet och vilda landskap är det inte konstigt att Islay-befolkningen gillar sina kraftiga destillat. Rökig whisky är ingenting för veklingar, menar de. Men rökig single malt görs inte bara på Islay. I testet finns också whisky från Campbeltown, Skye och Orkney. Inte lika rökiga men med massor av andra spännande karaktärer.
Häng med på en provning av rökig whisky
Lagavulin 16 Years (43% vol.)
Islay, Skottland. Nr 400. Pris: 533 kr (700 ml)
En verklig Islay-kändis i konstant kamp med Laphroaig om äran att göra öns bästa single malt – fast idag vill nog Ardbeg blanda sig i leken. Lagavulin används fortfarande i blends som White Horse. Deras 16-åring har en härlig tjär-rökig doft i fin samklang med rostat kaffe och torkade frukter. Den mjuka brända fruktsmaken har en god besk-rökig avslutning.
Laphroaig 15 Years (43% vol.)
Islay, Skottland. Nr 80474. Pris: 565 kr (700 ml, beställningssort.)
”Vår historia är dold i öns dimma” – Laphroaig är en Islay-klassiker som vårdar myten om sitt ursprung väl. Den femtonåriga Laphroaig är en synnerligen spännande och uttrycksfull single malt. Visst – här finns en rejäl tjärrök men med mjukare karaktär och stiliga kaffe-choklad-toner. Jag anar till och med violpastiller. I smaken en trevlig ren beska med ekiga frukttoner och en mjuk avslutning.
Laphroaig 10 Years (40% vol.)
Islay, Skottland. Nr 571. Pris: 393 kr (700 ml)
Laphroaig (som betyder ”den vackra sänkan vid den breda viken” på gaeliska) har satsat hårt på marknadsföring. Whiskyn ska vara ”the most richly flavoured” och visst – deras tioåriga är rikt tjärrökig men också med lite tropisk frukt i bakgrunden. Smaken är örtig med rökig fruktbeska – snyggt balanserad.
Bowmore Darkest (43% vol.)
Islay, Skottland. Nr 302. Pris: 524 kr (700 ml)
Bowmore är ett av Islays bästa destillerier – grundat 1779 och idag i japansk ägo. Bowmore ”darkest” är lagrad på speciella fat oftast från oloroso-sherry vilket ger en mörkare whisky. Här finns knäckiga chokladtoner med rökighet och aprikosfrukt. Rik örtkryddig eldighet i smaken med en något neutral eftersmak.
Ardbeg Ten Years (46% vol.)
Islay, Skottland. Nr 513. Pris: 441 kr (700 ml)
Kanske den häftigaste av alla single malts – om du gillar rejäl syrlig rökighet. Här har bourbon-faten gett karaktär – whiskyn kallar sig också ”den ultimata icke kylfiltrerade”. Men doften bjuder också på mjukare bränd med lite nötchoklad-toner. Smaken är eldig med grapefrukttoner och en rik fruktbesk avslutning.
Springbank 10 Years (46% vol.)
Campbeltown, Skottland. Nr 20410. Pris: 431 kr (700 ml)
Bästa destilleriet i Campbeltown – men så är det också det enda som finns kvar på ”Mull of Kintyre” – dvs längst ut på halvön Kintyre. Grundades 1828 och drivs fortfarande i samma släkt. Deras tioåriga single malt är inte kylfiltrerad. Doften är gansk mjuk med aprikosfrukt, rökiga toner och en bränd karamellton – utan tjära. Mycket eldig smak med bränd frukt och lite bittra örtoner.
Bowmore 12 Years (40% vol.)
Islay, Skottland. Nr 433. Pris: 392 kr (700 ml)
Idag satsar nästan alla de återstående Islay-destillerierna på egen single malt i den allra rökigaste stilen. Bowmores 12-åring är definitivt inget undantag. Här bjuds på rejält rökig bränd frukt med tydliga tjärtoner – lite som lakritspastiller. Trots detta är smaken ganska mjuk med en rik fruktbesk eftersmak.
Talisker 10 Years (45,8% vol.)
Isle of Skye, Skottland. Nr 411. Pris: 393 kr (700 ml)
På den stora bergiga ön Skye finns bara ett destilleri kvar – Talisker. Från Skye kommer också ursprunget till den berömda whiskylikören Drambuie. Taliskers tioåriga är speciell – lite terpentinrökig med toner av brända citrusskal. I smaken mer örtbränd med en torr rökig avslutning.
Highland Park 12 Years (40% vol.)
Orkney, Skottland. Nr 531. Pris: 392 kr (700 ml)
Mest kända destilleriet på den gamla vikingaön Orkney, norr om Skottland. Highland Park grundades redan 1798 i staden Kirkwall. Whiskyn är gjord på egen malt och har en helt egen karaktär. Här finns en ganska rå, rökig sälta med örtiga frukttoner. I smaken mer rökig frukt men utan brända toner och avslutas med en torr stram beska.
Caol Ila 12 Years (43% vol.)
Islay, Skottland. Nr 377. Pris: 344 kr (700 ml)
Ett av de mindre kända Islay-destillerierna uppskattade för sin lite ljusare och mjukare single malt. Men så står det också ”not easy to find” på flaskan. Det är också testets billigaste whisky. Här är den rökiga frukten något kemisk i tonen med lite tjära och pärontoner i bakgrunden. Smaken är torr och bränd – lite rostad planka över det hela.