Rabarberskola – Allt om rabarber
Publicerad den
Under försommaren är det äntligen dags! Då har rabarbern vuxit sig stor nog för att skördas för första gången. Rabarber avnjuts i alla möjliga bakverk, och självklart även maträtter. I denna artikel har vi samlat all nyttig information du kan tänkas behöva om rabarber, och massvis med syrliga rabarberrecept - en rabarberskola helt enkelt! Text: Kerstin Eriksson, Tasteline
Snabblänkar i artikeln
- Allt om rabarber
- Plantering & skötsel
- Förvaring & hantering
- Rabarber i matlagning
- Rabarber i efterrätter
- Rabarber i drinkar & drycker
Allt om rabarber
Rabarber kommer från familjen slideknäväxter, och är en perenn. Rabarbern är mycket tålig och växer i stora delar landet. Odlas den i ett halvskuggigt läge och i näringsrik jord mår den som bäst, ett pH-värde på 7,0-7,5 är perfekt.
Det går att odla rabarber i kruka, men då krävs det en stor kruka med hål i botten. Använd helst en äldre planta som du delar, frön är ofta svårare att odla.
Det finns massvis av olika typer av rabarber, de röda sorterna kan ofta ge lite längre skörd än de gröna sorterna. Några av de vanligaste rabarberplantorna är Victoria, Spangsbjerg 1115 och Marshalls Early Red. Marshalls Early Red anses ofta vara den godaste sorten, trots sin höga halt av oxalsyra. Även Elmsfeuer är riktigt omtyckt för sin rika smak.
9 av våra bästa rabarberrecept!
Plantering & skötsel
Rabarber är näringskrävande, och har du tänkt plantera rabarber så bör du förbereda lite för bästa resultat.
Vid delning av äldre planta;
- Planera läget! En rabarberplanta tar upp ett utrymme på minst 1 kvm
- Tillsätt välbrunnen stallgödsel före plantering, var noga med att platsen är väldränerad
- Plantera rabarbern tidigt på våren eller sent på hösten
- Plantera inte för djupt, ca 5 cm under jord är nog
- Packa jorden ordentligt runt roten så att den sitter stadigt
Så med frön;
- Plantera inte för djupt, ca 2 cm räcker gott och väl
- Skydda plantan mot första vintern med gräs, hö eller löv och gärna en presenning
Det tar upp till 2-3 år innan plantan går att skördas när du sått med frön. Vattna rikligt för bra utveckling. Dela äldre plantor under tidig vår eller sensommar. Enklaste sättet är att dela rotsystemet rakt igenom med en vass spade.
Dela bara där varje rotdel har minst en bladknopp, och vattna plantan väl dagen innan. Du kan även gräva upp hela plantan, spola av rotsystemet och leta efter naturliga delningsställen, och dela för hand. Släng bort alla döda och ihåliga delar..
När rabarbern är nyplanterad ska du låta den vara ifred, annars kan den lätt förlora växtkraften. Skörda inte plantan första året, och var försiktig andra året. Tredje året kan du skörda större, men kom ihåg att alltid spara en del stjälkar.
Kom ihåg att;
- Lämna inte avbrutna stjälkar i plantan då de kan börja ruttna, bryt istället av hela stjälken
- Ta bort de vackra blomskotten eftersom de gör plantorna träiga i smaken och minskar skörden
- Lägg gärna ditt klippta gräs runt plantan för extra näring
- Ta bort ogräs och tillsätt gärna stallgödsel eller kompost under vintrarna för bästa resultat
- Snäckor på blasten? Ingen fara, de gör hål i blasten, men skadar inte plantan.
Tips!
Vill du kunna skörda tidigt på året? Prova lägga en hink eller stor kruka upp och ner på knoppen under våren, då skapar du ett litet miniväxthus och du får snabbväxande rabarber! Dessa rabarber kallas ofta glasrabarber, eftersom de blir väldigt späda och mjälla.
Gör egna fat eller fågelblad av rabarberblasten
Förvaring & hantering
Förbered rabarbern genom att skölja stängerna, och skala översta lagret om den är grov. Skär sedan rabarbern i mindre bitar eller skivor. Rabarberbitarna går utmärkt att frysa in utan att förvällas. Blasten är giftiga och ska inte ätas alls.
Om du förvarar rabarbern i kylskåp (i plast) så hålls de fräscha i upp till 2 veckor, i rumstemperatur kan de klara sig i ett par dagar innan de sloknar. Använd inte aluminiumkastruller när du kokar rabarber eftersom oxalsyran angriper metallen.
Tips!
Rengör dina kastruller genom att koka rabarber i dem, kom bara ihåg att slänga rabarbern sen!
Rabarber i matlagning
Rabarber ha använts i matlagning sedan 1800-talet. Innan dess användes plantan för medicinska syften. En hög halt av oxalsyra ger strävare smak, så använd gärna en sort med lägre halt när du lagar mat.
Personer med nedsatt njurfunktion bör undvika rabarber, detta beror på oxalsyran.
Läs mer om rabarber och oxalsyra på Livsmedelsverket.
Rabarber går att kombinera med många smaker. Fläsk och anka smakar väldigt bra ihop med syran i rabarbern, även kanel! Välj gärna rabarberstjälkar som är spröda och fasta för bästa och mesta smak.
100 gram tillagad rabarber innehåller enligt Livsmedelsverket bland annat 12,4 kcal, 6,9 mg C-vitamin och 3,80 g fibrer. Förutom dessa så innehåller rabarber en hel del andra nyttigheter.
Mer rabarber i mat och bak
3 härliga recept med rabarber i mat!
Rabarber i efterrätter
Smörstekt kardemummarabarber, frasiga rabarberkakor och uppfriskande krämer, rabarber i desserter är en självklar favorit! Rabarberpaj är en storfavorit för både små och stora matgäster, helst serverad med vaniljglass såklart.
En efterrätt kan vara den absolut viktigaste delen av måltiden, eller bara en söt liten avslutning på kvällen. Du kan välja att använda fryst eller färsk rabarber till de flesta rabarberdesserterna.
Om du använder färsk rabarber så välj de spröda och fasta stjälkarna. Ibland kan du behöva skala av de översta lagret på stjälkarna om de känns träiga.
Fler recept på desserter med rabarber
Tre mumsiga desserter med rabarber
Rabarberkaka
Rabarbergalette
Rabarber i drinkar & drycker
Koka egen rabarbersaft och imponera på gästerna. Allt du behöver förutom rabarber är vatten, citron och socker. Smaksätt gärna med jordgubbar eller vanilj.
Den syrliga smaken från rabarbern passar utmärkt till våra vanligaste spritsorter, både longdrinks och cocktails med rabarber blir riktigt fräscha. Använd din hemmagjorda rabarbersaft för smaksättning!
Tänk på detta innan du kokar din saft;
- Rengör flaskorna noggrant. Diska och torka ur, lägg de sen gärna (utan lock/gummi) i ugnen en kvart i 125 grader så är de helt rena!
- Skumma av ordentligt, skummet är orent och gör att saften kan mögla eller jäsa.
- Ska du tillsätta konserveringsmedel? Tänk på att det inte tål att kokas, så tillsätt det strax innan du häller upp saften.
Tips!
Fyll en kanna med vatten och bitar av rabarber, låt den stå någon timme och servera ett underbart gott rabarbervatten!