Gå ner i vikt med LCHF
Publicerad den
Många har vid det här lagret hört talas om LCHF både en och två gånger. Begreppet står för Low Carb High Fat och går helt enkelt ut på att minska på intaget av kolhydrater i kosten och istället öka på fettintaget. Genom att äta på detta sätt håller du en jämn blodsockernivå och det fettlagrande hormonet insulin sjunker vilket i sin tur gör att fettförbränningen ökar. Här kan du läsa mer om LCHF, hur kosthållningen funkar vid viktnedgång och självklart tipsar vi om inspirerande recept! Text: Madeleine Grem-Nielsen
Så här går det till:
Enligt LCHF-dieten ska du äta ovanjordgrönsaker, kött, fisk, skaldjur, ägg och mjölkprodukter (riktigt smör, grädde, feta ostar osv.). Enkelt kan man säga att ju fetare produkter, desto bättre. Vad du däremot inte ska äta är kolhydrater så som potatis, pasta, ris, majs, bröd, frukt och socker. Istället för att använda socker och stärkelse som kolhydratkälla ska du i den mån det är möjligt ersätta detta med fett. Uteslut lättprodukter och halvfabrikat och stek hellre i riktigt smör än olja.
Viktminskning:
Eftersom man vid en LCHF-kost minskar på kaloriintaget blir det lättare för kroppen att hålla en jämn blodsockernivå. Insulinet skjuter inte i höjden, vilket gör det möjligt för kroppen att frisätta det fett som lagras i fettväven. Detta i sin tur hjälper till att öka fettförbränningen. Du kan på så sätt gå ner i vikt utan att känna hunger. Om du vill göra en viktminskning bör du till en början undvika mejeriprodukter så som yoghurt, grädde och ost. Dessa innehåller mjölksocker, frisätter insulin och kan bromsa viktminskning. Var även försiktig med nötter som ofta innehåller relativt stora mängder kolhydrater.
Hälsovinst:
Studier visar att en lågkolhydratkost, så som LCHF, förbättrar blodtryck, blodsocker och kolesterolvärden. Är du diabetiker bör du dock hålla extra koll på ditt blodsocker så du inte råkar ut för blodsockerfall.
LCHF passar den som tränar måttligt, både kondition och styrka.
Hur ska jag äta?
Ja-listan:
Kött: Nöt, gris, vilt och kyckling
All fisk och skaldjur (gärna feta fiskar så som lax, makrill, strömming)
Ägg
Äkta smör, kokosfett och rapsolja
Mejeriprodukter: Grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar, turkisk/grekisk yoghurt
Ovanjordgrönsaker så som blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål, sparris, aubergin, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika mm
Nötter och bär i måttlig mängd
Kaffe och te
Undvik:
Socker och sötningsmedel – godis, kakor, läsk, juice, glass mm
Stärkelse: bröd, pasta, majs, ris, potatis, gröt, müsli mm
Low carb-produkter (dessa är vanligen fulla av kolhydrater)
Margarin
Mjölk
Frukt