Lyckas med glutenfritt bröd
Publicerad den
Det är helt klart en omställning att gå från att baka med vete till att baka glutenfritt. Som tur är finns det guider och knep som gör bakningen till ett äventyr - där fokus ligger på att hitta sin egen stil och smak istället för att leta fakta och information. Malin Vesterback har över 10 års erfarenhet av receptskapande och har sammanställt en kunskapsbank i form av en kokbok, för dig som vill lyckas med att baka glutenfritt! Vi tog ett snack med Malin som delar med sig av tre recept ur sin kokbok “Lyckas med glutenfritt bröd” (Foodie Living). Text: Kerstin Eriksson
I “Lyckas med glutenfritt bröd” (Foodie Living) hittar du hela 53 recept på allt från härligt grova limpor till läckra surdegsbröd och luftiga ljusa bröd. Malin delar med sig av sina bästa tips och favoritrecept för glutenfri bakning, och inspirerar läsaren till att våga testa!
Lär dig mer om hur du lyckas med glutenfritt bröd med hjälp av Malins kokbok som innehåller massvis av smarta knep, inspiration och recept på underbara bröd.
Foto: Malin Vesterback
Tre snabba med Malin
Vilka nybörjarmisstag är vanliga när man bakar glutenfria bröd?
Ett av det vanligaste misstagen är faktiskt att man tar ”fel” sorts psyllium, alltså inte det som kanske menades i receptet. Då reagerar inte degen som det är tänkt och alla får panik. Riktigt fint psylliumpulver sväller jättesnabbt och den vanliga dosen för det är 2 msk jämfört med de grövre malda psylliumfröskalen där man får dosera dubbelt så mycket för samma effekt (upp emot 1 dl), som även sväller långsammare. Ett annat vanligt misstag är att man förväntar sig att glutenfri deg ska jäsa mycket. Kanske tar man extra mycket jäst för att kompensera – men degen kommer inte att jäsa mera för det då det inte finns något gluten som kapslar in luftbubblorna.
Underskattad smaksättare för glutenfria bröd (eller bröd i allmänhet)?
Jag tycker att någon matsked farinsocker eller mörk sirap i degen kan göra stor skillnad för smaken. Jag upplever att många är rädda för att använda socker i glutenfritt matbröd men det är ju standard i t.ex vanliga limpor (och då i mycket större mängder). Glutenfritt måste inte vara synonymt med hälsokost!
Måste jag frysa mitt glutenfria bröd?
Nej. Jag föredrar färskt bröd, faktiskt. Det är bara hamburgerfrallor och liknande som jag fryser in. Av lite torrt och tråkigt bröd som stått någon dag gör jag skorpor eller krutonger. Krutonger kanske inte går åt så ofta i sallad men däremot funkar de fint som ströbröd i diverse maträtter! Jag tar en näve krutonger ur burken och mortlar dem grovt. Supersmidigt att ta till hands när man gör köttfärssmet, grönsaksbiffar eller panerar något.
Krutonger: Skär i tärningar och krydda med olja, salt och örtkrydda. Rosta i ugnen tills helt torra och hårda. Förvara i glasburk.