Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Mat & vin – konsten att kombinera

Mat & vin – konsten att kombinera

Publicerad den

Att kombinera mat och vin kan vara klurigt, speciellt för den som är ny i vinvärlden. Anette Rosvall vill med sin bok “Mat & vin - recepten, vintipsen och konsten att kombinera” (Semic) dela med sig av sina bästa tips, och sin stora passion för mat och vin. Vi ville veta mer, och satte ihop en kort intervju med Anette - hon delade även med sig av några recept från hennes härliga bok! Text: Kerstin Eriksson

Annons

I ”Mat & vin – recepten, vintipsen och konsten att kombinera” (Semic) finns recept för mysiga hemmakvällar, snabba festrecept och imponerande rätter för lyxiga middagar.

Anettes stora passion för mat och vin genomsyrar boken och smittar verkligen av sig! Läs mer i vår intervju med Anette, och ta del av hennes recept längst ner i artikeln.

mat & vin, bokomslag

Har du själv någon eller några favoriter vad gäller områden och druvor?

– Det roliga med det här yrket är att man upptäcker nytt hela tiden. På min senaste resa fick jag smaka en druva som jag aldrig någonsin hört talas som – Mauzac en vit druva från Languedoc, den var rolig.

Men favoriter som har hållit i sig ett tag för mig är Marsanne en vitvinsdruva som är vanlig i Côte de Rhône, Meniuer – en av druvorna man gör Champagne på samt Malvasia och Verdejo druvor som används i bl annat vita Riojaviner.

Är det viktigare att undvika vissa smaker, eller att framhäva vissa smaker, när man kombinerar mat och vin?

– Hmm det där är en komplex fråga. Det går för det mesta att rädda en kombination genom att tillsätta fett och sälta. Men det finns vissa saker som man absolut skall undvika t ex:

Vilket vin serverar du till ostbrickan?

– Det beror på osten haha! Några favoritkombinationer är Stiltonost (eller annan blå/grön möglig pjäs) och Portvin. Getost och torr Sauvignon Blanc från Loire. Vit mögelost och lagrade hårdostar till Champagne.

Vad borde svenskarna upptäcka i vinväg?

– Jag tycker att svenskarna har massor att upptäcka. Generellt är vi ett folk som gärna väljer sånt vi känner igen och sånt vi är vana vid. Men det innebär att vi missar massor av skoj, gott och härligt.

Våga gå till en annan hylla, välja en annan druva, en annan sorts flaska, beställ från nätet. Prova något du aldrig provat förut, om du känner dig rådvill fråga gärna personalen på SB om hjälp eller läs tips från någon bra vinskribent.

Vilka viner är ”rätt” just nu, vad skall man dricka om man vill visa att man har koll?

– Jag är lite dålig på rätt och fel, och det finns så galet många olika trender så det är svårt att hänga med. Några pågående är dock naturviner och orangeviner, samt hantverksmässiga viner från regioner som är mer kända för att göra bulkproduktioner som till exempel Beaujolais och Alentejo.

Vita viner från uttalade rödvinsregioner som Rioja och Bordeaux och röda viner från uttalade vitvinsregioner som viner på Österrikes druvor Zweigelt och  Blaufränkisch. Sedan tycker jag att vi borde utöka säsongen för rosévinerna. För ett riktigt välgjort rosé kan vara så galet gott.

Vad är det vanligaste felet vi gör när vi skall kombinera mat och vin?

– Generellt tror jag att man äter först och dricker när maten är slut på tallriken. Vilket i och för sig innebär att man behöver vara så petig med kombinationerna men det innebär också att man går miste om fantastiska smakkombinationer som kan uppstå när vin och mat dansar tango i munnen.

Annons