Värt att prova: cognacsvin
Publicerad den
När druvmust av misstag hälldes i cognac skapades det som kallas Pineau des Charentes - ett starkvin med smak av fat, nötter och honung. Dags att prova! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin
Pineau des Charentes, vad är det? Vi landar i distriktet Cognac beläget strax norr om Bordeaux på Frankrikes västkust när drycken Pineau des Charentes kommer på tal. Fantastiskt god dryck. En udda sådan som kom till av en slump; druvmust hälldes av misstag ner i ett cognacsfat med lite cognac kvar, när drycken sedan smakades av utbrast glädjefnatt, och på den vägen är det.
Pineau des Charentes klassas som ett starkvin och själva tillverkningsprocessen går numera till på följande vis; ojäst druvmust från området Charente spritas upp med cognac, vilket tar död på jästen och jäsningen uteblir. Alkoholhalten landar på cirka 18 procent.
Produktionen av Pineau des Charentes är i regel liten och dricks mestadels upp på den lokala marknaden, då som aperitif eller till desserter. Prova gärna till nötiga, knäckiga smaker, tillsammans med torkad frukt och vaniljgrädde.
Men ännu hellre sippar vi på Pineau des Charentes till ostar, mums! Gärna till ostar i stil med Gruyère och Comté eller salta blåmögelostar. Tillgången på Pineau des Charentes via Systembolaget är minst sagt begränsad men en som absolut är väl värd att köpa från beställningssortimentet är Pineau des Charentes Very Old (76114, 249 kr, 750 ml) från producenten Bache-Gabrielsen. Ljuvligt god med nyanserad karaktär där toner av fat, nötter, torkad aprikos, fikon och honung påminner i doft och smak.
Pineau des Charentes kan vara både vit och röd beroende på vilka druvor som används. Denna variant är gyllengul till färgen och gjord av de gröna druvorna ugni blanc, colombard och folle blanche. Serveringstemperaturen är en smaksak, men rekommendationen ligger på 8-10 grader.