Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Gå ner i vikt med fullkorn
Fullkornsbröd med hummus
Foto: Stefan Mattsson

Gå ner i vikt med fullkorn

Publicerad den

Tv-stjärnan Oprah Winfrey gillar svenskt knäckebröd och rekommenderade detta i sitt program. Vi är duktiga på att välja fullkornsbröd och fullkornspasta men äter ändå för lite fibrer. Fullkorn har många bra hälsoeffekter och kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

För den som inte vill ändra på sina matvanor för mycket och ändå gå ner i vikt är det smart att börja äta mer fullkorn. Fullkornsprodukter är goda och mättande eftersom de innehåller mycket fibrer. Fullkornsprodukter fyller ut magen och har ett lågt glykemiskt index. Det gör att du fyller magen med mat som har lågt energiinnehåll och håller dig mätt längre.

Mat med fullkorn fördröjer magsäckens tömning. Livsmedel med fullkorn är också lite grövre vilket gör att de tar lite längre tid att tugga. Då du äter under en längre tid hinner din hjärna registrera mättnadssignalerna som minskar risken för att ta om och äta för mycket mat.

Det behövs ganska mycket fullkorn för att påverka vikten. Du skall helst äta mer än dagsrekommendationen, gärna 40 gram fibrer per dag. Övervikt har ett nära samband med diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Lyckas du hålla en normal vikt minskar du risken för att drabbas av dessa sjukdomar.

Eftersom en kost rik på fullkorn håller blodsockret på en stabil nivå är det också bra mat för den som har diabetes.

Så får du i dig fullkorn

Därför är det bra med fullkorn

Rekommenderat fiberintag per dag: 25-35 gram

Fibrer till barn

Små barn har högt energibehov men liten magvolym och deras system kan inte hantera mycket fibrer. Fibrer har stor volym men lågt energiinnehåll vilket gör magen full men ger för lite energi. Vid skolstart kan barnen äta ungefär som vuxna.

Vad är fibrer och fullkorn

Fullkorn innehåller alla delar av sädeskärnan, d.v.s. fröskalet, frövitan och den vitaminrika grodden. Fibrer är kolhydrater som inte bryts ner av mag-tarmkanalens enzymer och når tjocktarmen osmält. Ex Cellulosa, hemicellulosa, pektin, lignin, beta-glukaner, inulin, oligosackarider, frukto-oligo-sackarider och resistent stärkelse.

Annons