Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Gröt – mättande och hälsosamt
pajalagröt
Foto: Kerstin Eriksson

Gröt – mättande och hälsosamt

Publicerad den

Gröt av olika slag har funnits i alla tider och är fortfarande en väldigt vanlig frukost för många. Havregrynsgröt är den mest populära och det är ett riktigt bra val då den både är god, snabblagad och hälsosam. Här tipsar vi om recept och går igenom smart fakta om gröt. Text: Mia Troberg

Annons

Man kan göra gröt på de flesta gryn, flingor, hela korn eller kross. Exempelvis havregryn, bovete, rågmjöl, quinoa, hirs, risgryn, dinkel, mannagryn och många fler sorter. 

Kross av vete, råg, korn, dinkel och havre eller en blandning av alla är jättegott till gröt. De passar jättebra tillsammans med torkad frukt. Kom ihåg att du behöver blötlägga dessa först! Blötläggningen gör att gröten blir mer lättsmält och smakrikare och dessutom frigörs mineralerna i säden och kan lättare tas upp av kroppen. Hel säd och kross kan ligga i blöt över natten, ca 8 timmar är optimalt men någon timme kan också räcka.

Havregrynsgröt innehåller mycket lösliga fibrer som är bra för att minska upptaget av dåligt kolesterol som kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Havregryn innehåller även bra fett och har en hög andel protein, 13 g per 100 g vilket gör att en tallrik gröt med mjölk, frukt eller bär blir en bra måltid som ger dig den näring du behöver.

Toppar du gröten med chiafrön, solrosfrön, lite hackade nötter eller pumpakärnor får du dessutom i dig viktiga mineraler, hälsosamma fetter och extra protein! Förutom vanlig mjölk till gröten kan du testa havremjölk, kokosmjölk eller sojamjölk. 

Andra goda och nyttiga flingor är råg-, korn- och dinkelflingor. Du lagar dem på samma sätt som havregrynsgröt.

Vill du ha ett glutenfritt alternativ väljer du havregryn som är märkta med glutenfritt. Bovete är en naturligt glutenfri ört som har en mild och god smak som passar utmärkt till gröt. Man kan göra gröt av helt bovete som du först blötlägger eller använda boveteflingor. Du kan testa att koka boveteflingorna i mjölk eller alternativ till mjölk för en mild och god gröt.

Man kan också göra gröt av mjöl. Exempelvis rågmjölsgröt med lingon är väldigt mättande och gott. Kornmjöl och polenta går också att göra en slät och god gröt av. 

Tips!  Vill man öka på fiberhalten i gröten kan man tillsätta havrekli, chiafrön eller andvända fullkorn och fiberhavregryn.

Tips på smaksättning

  • Bär, färska eller frysta
  • Banan, skivad eller mosad
  • Torkad frukt som fikon, russin, katrinplommon, aprikos, bär
  • Nötter, mandlar frön som solrosfrön, pumpakärnor, chiafrön
  • Kryddor som kanel, kardemumma, ingefära, gurkmeja, vanilj

Fyra tips till grötkoket

  1. All gröt blir godare om gröten får småputtra en lite längre stund, rör om då och då.
  2. Salt gör det svårare för gröten att svälla så salta mot slutet av koktiden.
  3. Kokar du gröt på flingor och vill ha en slät gröt så ska du blanda ner flingorna i vattnet eller i mjölk från början.
  4. Vill du att flingorna ska behålla sin form och textur så kokar du upp vattnet och sedan låter du gröten vila en stund när den kokat klart så kommer smakerna fram bättre.
Annons