Kost under klimakteriet
Publicerad den
Hitta rätt i djungeln av alla kostråd för klimakterie-tiden. Vi tog ett snack med Christina Sundequist, certifierad funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach, som här delar med sig av konkret fakta och tips från sin bok "Matbalans".
Hur förstå en kropp som genomgår en förändring? Den och många andra frågor om klimakteriet strävar Christina efter att svara på i sin bok ”Matbalans – ät smart i och efter klimakteriet” (Kunskapshuset förlag). Ta del av tips och fakta i hennes bok!
Under klimakteriet är det extra viktigt att äta näringsriktig mat. Dels för att stärka muskler, hjärthälsan och skelett, men även för att det ger en positiv effekt på bland annat energinivå, humör, immunförsvar och hormonell balans.
Satsa på ren och oprocessad mat, gott om proteiner, långsamma kolhydrater, grönsaker och mycket fibrer. Var försiktig med alkohol, socker, gluten och sötningsmedel.
Tre snabba med Christina
1. Behöver jag äta kosttillskott eller räcker det att äta en välbalanserad kost?
Grunden är alltid en bra, balanserad och näringstät kost. Där finns ditt grundmaterial och dina byggstenar, så börja alltid där. Sen kan det behövas tillskott beroende på just din kropp, dina specifika kostval och dina förutsättningar. Därför är det svårt att ge generella råd om tillskott. Det kan vara bra att kolla upp just din näringsstatus innan du börjar stoppa i dig eventuella tillskott. Äter du enbart växtbaserad kost är det viktigt att vara påläst så du säkerställer ditt intag av vitaminer, mineraler och aminosyror.
Sen handlar det inte bara om kost och tillskott i sig utan också hur väl kroppen tar upp det. Näringsupptaget kan bli sämre när vi blir äldre så därför är det extra viktigt med näringstät kost och en god grundhälsa. Glöm inte heller bort den viktiga stresshanteringen. En stressad kropp ger inte en optimal grund.
2. Vad borde jag verkligen undvika?
Detta är såklart individuellt, så känn efter vad kroppen säger till dig och var lyhörd för nya reaktioner på viss kost. Men några av de vanliga är:
- Stark kryddad mat, kaffe och alkohol (kan ge värmevallningar). Alkohol kan även ge sömnproblem.
- Undvik snabba kolhydratkällor och processad mat som ”eldar på” blodsockret och insulinet.
- Många upplever känslighet för gluten och mejeriprodukter. Dessa kan också driva inflammationer i kroppen och med stigande ålder blir vi också känsligare för inflammationer.
3. Måste jag sluta med kaffe?
Nej, du måste inte någonting. Hur din kropp reagerar på kaffe är som allt annat individuellt. Känn efter hur du mår,
men bra att vara medveten om några av kaffets effekter. En vanlig rekommendation brukar vara 3-4 normalstora koppar per dag. Men om du upplever sömnproblem, värmevallningar eller har järnbrist kanske du ska ta dig en funderare på din konsumtion. Kanske är det så att just du mår bättre av färre koppar eller inga alls. Prova dig fram!