Så handlar du ekologiskt
Publicerad den
De allra flesta vet idag att ekologiska råvaror är bättre än icke ekologiska. Men varför är det så? Och vilka varor ska man prioritera att köpa ekologiskt? Tasteline hjälper dig på vägen. Text: Malou Fickling.
Handla ekologiskt
Faktorer som pris eller tillgänglighet kan ibland göra det svårt att handla ekologiskt. Här är de varor som du bör prioritera att köpa ekologiskt, om du måste välja.
Kaffe: Det bekämpningsmedel som används på de flesta kaffeplantager är ett av världens farligaste och har länge varit förbjudet i Sverige. Det skadar både djur, natur och odlarna. Dessutom leder ekologisk odling till mindre klimatpåverkan och bättre arbetsmiljö för kaffeodlarna.
Frukt: Banan, vindruvor och äpplen är tre frukter som är hårt besprutade. Icke ekologiska bananer innehåller flera bekämpningsmedel och många av gifterna sitter i fruktköttet. Många vindruvor innehåller flera kemiska bekämpningsmedel. När det gäller äpplen så är det klokast att välja svenska sorter, då de innehåller minst bekämpningsmedel.
Mejeriprodukter: Ekologiska kossor äter endast KRAV-märkt foder, varav över hälften av fodret odlas på gården. Korna betar mer än andra kor, vilket gör att de rör på sig en hel del. Ekologisk mjölk är även bra för hälsan, då det innehåller mer omega 3 än vanlig mjölk.
Kött: Ekologiskt kött har samma fördelar som mejeriprodukter. På ekologiska gårdar får grisarna gå utomhus, till skillnad från konventionella gårdar, där grisarna hålls inomhus på cementgolv. Ekologiska grisar äter KRAV-märkt foder precis som kor.
Några av de vanligaste märkningarna för produkter och råvaror
KRAV: Produkter som är KRAV-märkta uppfyller sina egna regler, såväl som EU-reglerna. KRAV-märket innebär bland annat att produkten är producerad utan bekämpningsmedel, att djuren mår bra och att bonden har en bra arbetsmiljö. KRAV har tuffare regler för djuromsorg än den EU-ekologiska. De har även regler för klimat och social hänsyn.
EU-ekologiskt: För att en produkt ska få ha det här märket måste den uppfylla EU:s krav. Kraven är bland annat att 95 procent av produkten ska ha producerats ekologiskt och att produkten kommer direkt från producenten med dennes namn på förpackningen.
Fairtrade: Produkter märkta med Fairtrade är inte nödvändigtvis ekologiska, men märkningen garanterar att odlare och anställda får förutsättningarna att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
Kolla in Mathems ekologiska frukt- och grönsakssortiment