Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Till dig som just fått barn – om amning och bebisens första år
Foto: Linda Malmström

Till dig som just fått barn – om amning och bebisens första år

Publicerad den

Nu väntar en tid som kommer att vara både omvälvande och underbar för dig. En hel del nya rutiner kommer göra att vardagen kan bli svår att få ihop. Ofta sätts det lilla barnets behov i fokus och dina egna behov hamnar lätt i andra hand. I den här artikeln ska vi med hjälp av Livsmedelsverkets råd reda ut hur du ska äta efter graviditeten och under tiden du ammar samt hur din bebis ska äta under det första året för att växa och utvecklas till en stark individ! Text: Sofia Nyberg

Annons

Efter graviditeten

Efter en graviditet är det bra att fylla på järnförråden, så ät gärna livsmedel rika på järn. Under tiden du ammar är det, precis som under graviditeten, viktigt att äta näringsriktig mat eftersom du då behöver lite mer av de flesta näringsämnen. Det du främst ska tänka på att få dig extra av förutom järn, är: omega-3-fett, vitamin D, folat och jod.

Bra livsmedelskällor till;

Ät regelbundet och rör på dig

Ät frukost, lunch och middag, samt 1-2 mellanmål om dagen. Tänk tallriksmodellen så får du bra proportioner av maten och ät olika sorters livsmedel så att maten blir varierad. Fyll tallriken med mycket grönsaker och avsluta måltiden med en frukt!

Fisk ska du helst äta 2-3 gånger i veckan, men undvik fisk som kan innehålla miljögifter eller kvicksilver. Alla vanliga fiskar såsom torsk, rödspätta, lax och all odlad fisk går bra, men var försiktig med vildfångad fisk. Försök också att röra på dig 30 minuter varje dag, du kan till exempel ta en uppfriskande promenad i parken med barnvagnen.

Viktnedgång

Ha inte för bråttom med en eventuell viktnedgång! För en del nyblivna mammor tar viktnedgången längre tid, kom ihåg att inte stressa kroppen och utgå från hur du faktiskt mår i kroppen. En del nyblivna mammor rasar i vikt under några veckor efter förlossningen, vilket är helt normalt. Därefter bör man inte tappa mer än ett halvt kilo per vecka och inom ett år ska man gärna nått sin ursprungsvikt. 

Amning

Bröstmjölken innehåller alla näringsämnen barnet behöver för att växa under hela det första halvåret av barnets liv. Barn som ammas har en minskad risk att drabbas av infektioner som magsjuka och öroninflammation. De har också som vuxna lägre risk att bli överviktiga, få högt blodtryck och typ 2-diabetes.

Bra att veta under tiden du ammar

För barn som inte ammas finns bröstmjölksersättning, den är skapad för att så mycket som möjligt likna bröstmjölkens innehåll av näringsämnen!

Barnets första år

D-droppar

Alla barn i Sverige behöver extra tillskott av vitamin D. De ges regelbundet i form av droppar från första veckan och 2 år framåt. Vissa behöver även få dem längre än så. Dropparna hjälper barnets skelett att utvecklas som det ska.

Livsmedel man bör undvika eller vänta med till barnet fyllt 1 år

0-6 månader

Hela det första halvåret av barnets liv räcker det med att ge D-droppar och modersmjölk/ersättning. Om ditt barn är nyfiket på den mat du äter kan du vid tidigast 4 månaders ålder låta den smaka små små smakprov, inte större än ett kryddmått.

Det är bara så att barnet ska få känna lite smak på tungan och testa på andra konsistenser. Finns inget intresse kan du lika gärna vänta tills ditt barn är 6 månader.

Introducera gluten

Det är bra om barnet långsamt får vänja sig vid små mängder gluten under de första 4-12 månaderna. Det sägs kunna minska risken för glutenintolerans. Låt barnet smaka en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån och öka mängden långsamt efter hand.

6-8 månader

När ditt barn är 6 månaders är det tid för att börja vänja barnet vid vanlig mat. I det här stadiet handlar det om att introducera nya konsistenser och smaker samt att barnet ska lära sig att äta från sked och få in tekniken för tuggrörelser.

Maten måste vara av mjuk konsistens så börja gärna med kokt och mixad mat. Se tips för hur du lagar barnmat längre ner. Tänk på att hålla god hygien i köket eftersom små barn är väldigt känsliga mot bakterier.

barnmat, sötpotatismos

8-12 månader

Allt eftersom kan smakportionerna bli större och fler. När barnet är runt 10 månader kan du börja servera två huvudmål och några mellanmål om dagen. Nu behöver maten bara grovhackas eller serveras som större bitar som barnet själv kan hålla i handen och tugga på.

Ta introduktionen av vanlig mat i den takt barnet känner för och fortsätt att amma så mycket och länge du och barnet vill beroende på hur mycket vanlig mat barnet äter.

Vanlig mjölk som måltidsdryck?

Vänta med det till barnet fyllt 1 år. Vanlig mjölk innehåller lite järn som små barn behöver få i sig mycket av. Därför är det inte bra om barnet dricker sig mätt på mjölk utan istället får i sig bröstmjölk/ersättning, järnberikad gröt och välling, eller annan järnrik kost.

Undvik småätande

Det är varken bra för barnets aptit eller tänder att ständigt ha något i munnen. Så försök att inte ge ditt barn majskrokar eller andra snacks, utan håll dig istället till huvudmåltiderna och mellanmålen.

Laga egen barnmat

Den första maten till barnet ska vara slät. Du kan enkelt göra puréer av kött, fisk, kyckling, grönsaker och rotfrukter genom att koka dem mjuka och sedan köra i matberedare, stavmixer eller pressa igenom en sil eller vitlökspress.

För att inte krångla till det kan du göra allt i ett-puréer med både potatis, rotsaker samt något protein. En bra start kan också vara att servera barnet järnberikad gröt och välling.

Små barn behöver extra fett, så tillsätt 1 tsk matfett per portion. Det kan vara i form av olja eller flytande margarin. Kom ihåg att inte salta maten eller vattnet du kokar i!

Experimentera istället med kryddor, örter eller andra smaksättningar så kommer maten bli smakrik och god! Efter måltiden kan du gärna skrapa frukt från en sked eller servera lite mosade bär till efterrätt. Du kan enkelt frysa in barnmat som blir över, så blir det smidigt de dagar du har bråttom.

barnmat

Tips!
Frys in i en istärningslåda så blir det lätt att ta fram så stor portion du vill när du ska värma.

Det finns inga regler för vilka livsmedel som är bäst att börja med utan det går bra att testa sig fram. Prova gärna med samma smak flera gånger, det kan ta upp till 10 gånger för barn att vänja sig vid en smak!

Annons