Bli en Raw Food Junkie!
Publicerad den
Gör som Hollywoodskådisarna och testa Raw food! Den råa dieten, som snarare är en livsstil, är hetare än någonsin och högst aktuell efter allt köttfusk och larmrapporter om dålig djurhållning och klimatpåverkan. Raw Food-experten Mari har tagit fram både luncher, söta efterrätter och läskande smoothies. Text: Mari Bergman Foto: Linnea Swärd
Raw food är en kosthållning som innebär att äta rå, obehandlad och gärna ekologisk mat som inte är upphettad till mer än 42 grader. Tanken är att så mycket näring och goda enzymer som möjligt ska bevaras.
Dieten är väldigt stor i USA och många kändisar har hakat på trenden. Raw food-kost innehåller mycket grönsaker, rotfrukter, bär, frukt, torkad frukt, nötter, frön, bladgrönsaker, alger och örter. Inga animaliska produkter som mjölk, ägg eller ost, och inte heller raffinerade produkter som vitt socker.
Mari Bergman, som är kock och näringsterapeut på Tasteline och Mathem, har en bakgrund i restaurangbranschen och är Raw food-expert. Hon har bland annat jobbat som receptkreatör och restaurangansvarig hos Renèe Voltaire.
Tips för Raw food-sugna:
Blötlägga
I Raw food-recept förekommer ofta blötläggning av nötter och frön. Genom blötläggningen optimeras näringsämnena och de blir mer lättsmälta. Nötterna blir mjukare och enklare att finfördela.Gör det enkelt för dig och blötlägg över natten. Sila av blötläggningsvattnet före tillagning för att få bort svårsmälta enzymer.
Torka
Raw food-junkies har ofta torkugn, ett kul köksredskap som kan förvandla det mesta till något smakrikt och spännande. Du kan göra egen müsli, knäckebröd eller bakverk.
Genom att torka maten på låg temperatur så bevaras mycket av de goda näringsämnena i råvarorna. Men en torkugn är dyr, och tar mycket plats i köket. Du kan också använda en vanlig ugn på lägsta temperatur med ugnsluckan på glänt, och torka över dagen.
Mixa
En matberedare, stavmixer och en blender är a och o i ett Raw foodkök. Goda röror på nötter och grönsaker, lyxiga bakverk som chokladmoussetårta och goda smoothies fixar du lätt med bra redskap.
Grodda
Groddade baljväxter, frön och säd innehåller massor av näring och är riktiga energiboostar för kropp och själ. Mineraler och proteiner tas dessutom lättare upp av kroppen än om man kokar dem. För att grodda behöver du en groddburk, silduk eller ett finmaskigt nät och en gummisnodd.
Lägg det som ska groddas i blöt i groddburken. Var noga med att sila bort vattnet nästa dag och skölj sedan noga två gånger om dagen. Ställ burken upp och ner så att vattnet kan rinna av. Ställ burken mörkt i runt 20 – 25°. Efter några dagar när groddarna är tillräckligt stora ställer du fram dem i ljuset så att de blir gröna. Förvara sedan i en platspåse i kylen. Groddar håller ca 4-5 dagar.