Odla grönsaker, kryddor och bär hemma i egen köksträdgård
Publicerad den
Odlingstrenden är superstark just nu. Vi älskar Mandelmanns på TV och vi äter allt mer vegetariskt och helst närodlat. Odlar du själv blir det väldigt närodlat och du kan stolt bjuda dina vänner på egna solmogna tomater. Vi träffade Lena Ilkjaer, då aktuell som journalist och restaurangkritiker, med odling som hobby. I hennes trädgård strax utanför Köpenhamn odlades allt från aubergine till chili. Att komma igång med odling är inte svårt, det gäller bara att börja med enklare sorter som är svåra att misslyckas med.
– Jag har alltid odlat i det lilla och där jag har kunnat men började på allvar när vi fick barn och flyttade ut från stan, först i trädgården till ett hus där vi hyrde en lägenhet och nu i min egen trädgård strax utanför Köpenhamn. I min ”hyrda trädgård” blev det mycket ettåriga växter eftersom vi inte riktigt visste hur länge vi skulle bo kvar, så jag satte upp en radda pallkragar mot en sydvänd vägg och odlade tomater, bönor, squash och lite ätliga blommor.
När jag fick egen trädgård var det första jag planterade ett fikonträd från en stickling, redan på tredje året gav det fler fikon än vi hann äta. Jag har också planterat ett kvittenträd, en mullbärsbuske, ett surkörsbärsträd, äppelträd och en massa andra buskar och träd. Sedan har jag sex upphöjda odlingsbäddar där jag odlar rotfrukter, jordgubbar, bönor, potatis, squash, pumpa, små auberginer och sparris, berättar Lena.
Här är Lenas bästa tips:
Vilka nybörjarprojekt rekommenderar du?
- Busktomater i kruka. Viktigt med stor kruka – gärna 20 liter – och att den står i trädgårdens soligaste hörn.
- Squash är busenkelt att odla bara man inte ställer plantorna för trångt och vattnar ordentligt. Blommorna är fantastiska att fritera.
- Den som är matintresserad och har plats rekommenderar jag en sparrishäck. Det tar ett tag (3 år) innan du kan börja skörda – men vilken känsla det är att ha sin egen sparris i trädgården. Tänk bara på att sparrisplantorna blir nästan två meter höga så det gäller att tänka på placeringen så att den inte skuggar dina andra grödor.
- Sallad är tacksamt att odla och ger mycket skörd – och om du köper sallad i butik ofta så kommer du att känna dig rik! Tänk på att tunna ut bland småplantorna för att de ska kunna bilda ordentliga blad eller huvuden.
Vad ska man köpa hem? för att komma igång?
– Det beror ju helt på utgångspunkten. Jag köper alltid gigantiska krukor på hösten när det är rea på plantskolorna att plantera tomater och chili i. Sedan behöver du antagligen köpa en del jord – snåla inte med kvaliteten, köpejord som ser ut som damm håller inte mycket fukt eller näring. Man kan beställa stora mängder jord på nätet för utkörning, ofta mycket billigare än att lasta bilen full hos plantskolan, säger Lena.
– Du behöver också en bra spade och fiberduk om du vill börja tidigt på säsongen. Frön eller plantor förstås – och om du vill börja förodla rekommenderar jag att du satsar på något i stil med ”root trainers”, som man kan dela på när man tar ut plantorna så att rötterna inte skadas.
Pyttesmå, grunda krukor som är spetsiga i botten är helt värdelösa att använda till förodling, plantorna växer ur dem på nolltid och får näringsbrist, säger Lena.
Vilka vanliga fel gör nybörjaren?
- För små krukor – växter som ska sätta frukt behöver plats för rötterna.
- Dålig jord och/eller ingen näring i krukorna – näringen tar snabbt slut i köpejord och måste fyllas på, annars får du inga grönsaker och trista, rangliga och gula plantor.
- Inte tillräckligt djupgrävda/rensade odlingsytor. Det är inte kul att odla när ogräset tränger sig in. Om man gör förarbetet ordentligt och exempelvis använder pallkragar eller hembygda upphöjda bäddar sparar man mycket resningsarbete.
- Att ta frön från köpepaprikor, tomater eller chili från butiken funkar – men ger sällan särskilt bra plantor. Köp bra frö som är anpassade till svenska förhållanden så blir resultatet roligare. Runåbergs fröer har massor av fina sorter.
Hur gör man om man ska åka bort en vecka?
– En vecka klarar sig det mesta med en ordentlig genomvattning (om du har stora krukor förstås). Två veckor så får du be en granne komma förbi, säger Lena.
När man klarat första sommaren med odling, vad skall man satsa på till nästa sommar?
- Harcotes vertes – oslagbart goda som helt färska och inte svåra att odla.
- Morötter – satsa på en mix av flera färger.
- Jordärtsskocka – busenkel att odla men kräver en placering där de inte kan sprida sig för mycket.
- Chili – kräver lite pyssel med förodling men otroligt många fina färger, former och styrkor.