Skillnadens skörd
Publicerad den
Att äta efter säsong, och på så sätt även klimatsmart är inte så svårt som det kanske verkar. Frågar du Sara Bäckmo så kommer hon med glädje beskriva lyckan i att odla sin egen mat, och kärleken till de olika säsongerna. Strunta i den gamla tanken att året runt äta samma grönsaker, njut av det gröna som finns just nu och hitta en längtan efter säsongsgrönsaker istället! I Saras bok ”Skillnadens skörd” (Roos & Tegnér) får du som odlar själv handfasta tips och inspiration för hela året. Även du som inte odlar kommer bli inspirerad av denna underbara bok – som är full av odlarglädje, med hållbarhet och ett klimatsmart tänk i fokus. Ta del av vår intervju av Sara, med fyra av hennes recept längst ner i artikeln! Text: Kerstin Eriksson Foto: Maria Fors Östberg
Vilka klassiska misstag är lätta att undvika, som nybörjare?
Jag tror att många blir förvånade över att upptäcka hur mycket gödsel växter behöver för att må riktigt bra. I en pallkrageodling till exempel räcker det inte med lite kogödsel på påse för att få frodig kål eller stora skördar av tomat. Bra gödning är en nyckel till lyckad skörd.
Sen tycker jag att folk generellt är lite fega när de börjar odla grönsaker och odlar alldeles för lite. En väldigt liten odling i en ny trädgård ger inte så mycket grönsaker att man ser den stora, stora nyttan i matlagningen.
Foto: Maria Fors Östberg
Min främsta motivation i trädgården är att jag odlar så otroligt mycket grönsaker att det påverkar en så stor del av vardagen och matlagningen. Då blir jag peppad att fortsätta odla och utveckla det jag har. Så, istället för att börja smått – tänk större och odla mer redan från början.
Vilka är dina egna favoriter från grönsakslandet?
Åh, det varierar så mycket under året. På våren väntar jag mig fördärvad på sparris, på sommaren älskar jag färsk lök och tomater och sånt där.
På hösten omfamnar jag rotsellerin och på vintern blir jag helvild över stora skördar vintersallat/mache. Men det absolut godaste jag odlar är nog ändå kronärtskockor.
Tips för nyfikna nybörjare, vad är lätt att odla?
Sockerärter! De passar att så direkt i landet men kan också odlas i kruka för den som har balkong eller väldigt liten odling. Det finns låga sorter som bara blir några decimeter och riktigt höga sorter på flera meter.
Min favorit är en gammal sort som heter Lokförare Bergfälts jätteärt. Den är helt fantastisk – de platta sockerärterna är nästan tjugo centimeter långa!
Sist men inte minst, för den mer erfarna – en rolig och utmanande grönsak/rotsak att odla?
Då skulle jag nog säga purjolök och rotselleri. Bägge måste sås väldigt tidigt på året för att hinna bli stora och fina. De kan behöva planteras om några gånger och kräver lite pyssel.
Särskilt rotsellerin är så väldigt ömtålig som liten planta att den är lätt att ha sönder. Sen kräver bägge otroligt näringsrik jord för att bli stora, jag ordnar det genom att täcka med gräsklipp runt plantorna.
På sommaren börjar jag skörda purjolöken och den ger skörd till och med under vintern. Rotsellerin skördar jag under hösten och smaken liknar ingenting som går att köpa i butik! Den är superläcker att skiva och gratinera med tomat och ost på ett bakplåtspapper.