Tips för lätta packningar – äta ute
Publicerad den
Planerar du att dra till fjälls i sommar? En måltid på fjället kan vara oändligt mycket mer än bara soppa och smörgås. Här bjuder vi på handfasta tips och råd för dig som redan tagit fram ryggsäcken och bland annat vill laga mat på stormkök. Text & Foto: Lena Lundberg
Tanken på oändliga vidder och porlande fjällbäckar kan ge fjällvandringsfantaster något smått religiöst i blicken. Och alla som någon gång smakat smörstekt ädelfisk ute i det fria på fjället, får acceptera att smaklökarna blir kräsna för livet.
Enligt Svenska Turistföreningen går det åt 25 procent mer mat på fjället än hemma. Och med tanke på den betydligt större upplevelse det innebär att äta ute i det fria, är det läge för en del planering. Oavsett om du skall ut på enklare dagsturer med lättare packning eller på en mer avancerad expedition kan det vara tacksamt att ha ett litet förråd av kryddor och basvaror med sig i packningen.
Resan börjar hemma
Tänk igenom hur många dagar ni ska vara ute och sätt ihop en meny: med frukost, lunch middag, mellanmål och kvällsmål. Sedan ger du dig ut och handlar. Ha alltid med dig mat för ett extra dygn, för säkerhets skull (den kan ni alltid festa upp den sista dagen!).
- Släng skrymmande kartonger (men se upp – kolla att du får med dig instruktionerna för hur maten ska lagas).
- Lägg torra produkter i plastpåsar, ”sug” sedan ur luften och knyt ihop.
- Glas är tungt, plast är lätt. Använd tex överblivna filmburkar till kryddor. Det allra bästa är om du hittar små plastburkar med skruvkork, då minimeras risken för att sprida kryddorna i hela packningen.
- Tänk i ”middagar” när du packar. Istället för att trycka ner en stor påse potatismos eller pasta, fördela maten på små ”middagspåsar” istället.
- Unna dig något extra, det är ju ändå semester. Låt dig inte hämmas av färdiga produkter, utveckla och ta med dig egna ingredienser som sätter piff och som inte blir dåliga på en vecka.
Här är några tips, välj och vraka:
- Vitlök eller vitlökspulver
- Riven parmesan
- Sambal oelek
- Tabasco
- Buljongpulver
- Herbes de provence, eller andra blandade örtkryddor
- Chilipulver
- Olivolja eller annat matfett
- Vinäger
- Torkad dill (till den nyfångade fjällöringen…)
- Senap eller senapspulver
- 3 dl tetrapack med vitt eller rött vin – antingen att koka fisken i eller till att skåla med under midnattssolen (även ett mindre fantastiskt bordsvin smakar rätt bra efter några dagars vandring….)
- Sylt
- Soltorkade tomater/soltorkad aubergine
- Pinjenötter
- Torkad svamp
- Torkad frukt, tex aprikoser, russin
Och slutligen, glöm inte:
- Frystorkat kaffe, te eller chokladpulver (om du är koffeinist, glöm för guds skull inte kaffet – mygg, regn och blåst kan knäcka vem som helst, gör det inte värre genom att drabbas av abstinens. I ärlighetens namn får väl detsamma sägas om cigaretter och snus – men ta med dig fimparna hem!)
- Salt och peppar förstås
- Socker
Ät inte snabbmakaroner hela veckan
Här är en lista på annan bra ”bukfylla”:
- Tortellini
- Cous cous (det finns till och med färdigkryddade varianter att köpa)
- Bulghur
- Polenta
- Äggnudlar/glasnudlar
- Ris
- Pulverpotatismos
- Röda linser
- Havregryn till frukostgröten
- Knäckebröd
Tips!
När naturen bjuder på öring och hjortron spelar det inte så stor roll vad du packat i matsäcken, det blir ändå sommarens godaste middag.
Proteinerna då?
Här är några bra produkter som håller:
- Torkat kött, tex ren (finns för det mesta i affärerna norr om Dalälven)
- Ölkorv eller salami (det ska vara hel, torkad korv)
- Rimmat eller rökt vacumförpackat sidfläsk eller bacon håller rätt länge i originalförpackningen utan att bli dåligt. Men du ska kanske inte spara det till sista dagen
- Vacumförpackad kassler håller också några dagar
- Tonfisk/makrill/ansjovis på burk
- En liten burk inlagd sill kan vara en stämningshöjare (men lite jobbigt att släpa på).
Allt orkar man inte göra från scratch, här är några tips på halvfabrikat du kan köpa i en ”vanlig” affär:
- Pulversoppor (gott som varmrätt, men fruktsoppa är också en höjdare som dessert eller mellanmål)
- Färdiga pastasåser
- Pannkaksmix eller tex raggmunkmix
- Kolla in hälsokosthyllan, här finns mycket torkat. Det finns massor av goda färdiga ”måltider” där bara huvudingrediensen saknas, tex chicken tikka, biff satay, grön curry osv
- Ersätt kycklingen med tex kassler, det blir nästan lika gott. I friluftsbutikerna finns mer än du någonsin anar när det gäller färdigförpackad, frystorkad mat. Enkelt och lätt, men tyvärr ofta dyrt och lite trist. Men ett par sådana rätter kan få slinka med – om inte annat som nödproviant
- Torrmjölk som ska blandas med vatten är lättare att släpa på än vanlig mjölk. Perfekt till kaffet. Vill du lyxa ännu mer? Köp med en liten tetra med låglaktosgrädde, som har mycket längre hållbarhet än vanlig grädde och som dessutom smakar lite sött – oslagbart till nyplockade hjortron
Tips!
En hel middag. Fräs fisken i mycket smör med chili och vitlök – ät med fingrarna. Avsluta med små, söta fjällblåbär.
Sött
Slutet gott och du sover som en ängel i tältet. Om du gillar sötsaker – glöm inte desserterna, prova följande pulver. Kolla noga på förpackningen att de bara ska blandas med vatten!
- Chokladpudding/chokladmousse
- Fromage, tex citron, apelsin, mint
- Fruktkrämer
Till sist:
Och förstås, så mycket choklad, kex och kakor du med gott samvete kan packa ner… En klassiker på fjällvandringen är ”jägarsnus”. Bryt sönder en stor chokladkaka i mindre bitar, blanda i en plastpåse med mandlar, hasselnötter, torkade aprikoser, katrinplommon, russin, torkade äppelringar och allt annat du kan komma på som är gott, och som håller.
En annan förekommande variant är att slå ihop en stor påse blandat smågodis med en stor påse salta jordnötter – både socker- och saltbehovet täcks med råge! Om det är gott? Prova själv.
Torka grönsaker själv
Att torka grönsaker hemma är inte så svårt som man tror.
Gör så här:
- Skär fräscha rotfrukter, tex morötter och potatis, i tunna strimlor, med potatisskalare eller osthyvel.
- Ge dem ett snabbt uppkok i lättsaltat vatten, låt rinna av i durkslag. Kokningen görs för att förhindra att grönsakerna blir bruna.
- Sprid ut strimlorna på ett galler, eller trä dem på en tråd. Lägg på ett varmt och torrt ställe, tex nära ett element. De får inte utsättas för solljus. Temperaturen får inte vara över 50 grader.
- Torka tills grönsakerna är helt torra, det kan ta några dagar i rumstemperatur. Förvara i lufttät burk.