Christian är mästaren!
Publicerad den
När Staffan Ling äntligen ropar upp hans namn springer Christian Hellberg ut på scenen med ett jubelvrål. Han boxar i luften, slänger kockmössan till publiken och hoppar upp och ner. Glädjen vet inga gränser – han är illröd om kinderna, ögonen lyser och håret står rakt upp. Det är så det känns att bli utsedd till årets kock 2001.
Han är nummer 18 i raden av kockar som har förärats den åtråvärda titeln genom åren, men den här gången behöver inte äran vandra så långt. Förra årets kock, Michael Björklund, bor nämligen i trappuppgången bredvid Christian. Dessutom har de båda arbetat på samma restaurang, Trädgår’n i Göteborg, där så många årets kockar har danats. Och stödet från cheferna, bröderna Jonas och Anders Dahlbom har varit viktigt i träningen inför tävlingen, berättar 29-årige Christian efter prisutdelningen.
– De brukar säga att det är äckligt. När de blir tysta så vet man att det är bra.
Och visst fanns Anders Dahlbom på plats på läktaren i Eriksbergshallen när Christian slet sina fem timmar med segermenyn. I slutjobbet med den första rätten var han nästan lika koncentrerad som Christian.Men stockholmarna åkte inte från Göteborg helt lottlösa. Paul Svensson från Bon Lloc kom tvåa och Marco Baudone från operakällaren kom trea. Enligt juryns ordförande, Gert Klötzke var kampen oerhört tuff.
– Finalen var den jämnaste på flera år, konstaterade han nöjt efter prisutdelningen.
I årets tävling handlade det om att skapa en rätt med torsk som huvudingrediens och en streetfood rätt som skulle bestå av soppa med tillbehör. Ett extra klurigt moment som hade tillkommit i år var att streetfood rätten måste hålla sig inom 750 kalorier, det vill säga en tredjedel av dagsbehovet. Detta innebär att de smörälskande kockarna bara fick använda 25 g fett per portion.
– Min första soppa var ohyggligt fet, erkänner Christian. Men inför tävlingen tog de bort allt mitt extra smör, så det var bara att acceptera.
Det trevligaste med tävlingsmomentet streetfood var att även publiken fick en chans att provsmaka kreationerna. När ett visst antal soppburkar hade gått iväg till juryn delades resten ut till de som höll sig framme. Tastelines reporter kan därför intyga att Christians citron- och körvelsoppa var fantastiskt god och krämig, även utan det där extra fettet.Men soppan i all ära, det var ändå tillbehöret som var den stora sensationen.
Vi som följde tävlingen blev mer och mer stressade medan vi såg hur Christian rullade oändliga mängder tunt, tunt skivat vitt bröd kring rör som han sedan bakade i ugn. Det hela verkade oerhört pilligt och det kändes som om hälften av brödrören gick sönder. Och sedan fyllde han noggrant varje litet sprött rör med en grönsaks- och färskoströra. Bara den bedriften gör honom värd priset.
Men – inte ska vi väl fokusera så mycket på vinnaren. Christian Hellberg kommer att få uppmärksamhet under hela året och hamna i den ena tv-soffan efter den andra. Tasteline vill istället passa på att ge de andra som var med och tävlade hederstitlar. Trots allt stod de i fem timmar och lagade fantastisk mat i strålkastarljuset.
Tastelines hederspriser
Årets sötaste; Paul Svensson från Bon Lloc var visserligen söt han också, men utnämningen syftar på de små tjusiga grönsaksbuketterna som han serverade till torsken. Tänk er bara att stå och binda ihop morötter och sparris med gräslöksstrån… en bragd.
Årets vägra vego; Många gjorde vegetariska soppor och tillbehör, men det var ingenting för Björn Tagesson från Trädgår’n. Istället fläskade han på med både kycklingklubbor och chorizospett.
Årets ärligaste; Mario Reisenhofer från Högbo Brukshotell som på scenen vid prisutdelningen kommenterade tävlingen på uppmaning av Staffan Ling: – Det var lite jobbigt och jag var lite trött. Sedan kom du och ställde ganska konstiga frågor, då blev jag ännu tröttare.
Årets bake-off; Andreas Jerrhag, frilans, som inte var rädd för att använda bake-off baguetter till sitt streetfood tillbehör. Det tycker vi var coolt.
Årets tänk-att-det-kunde-bli så-gott; Anna-Karin Kindmark, Färna Herrgård, som gjorde en champinjon och kronärtskockssoppa. Låter inte så kul, men smakade utmärkt!
Årets skolmat; Det kunde man inte tro att minestronesoppa skulle kännas så elegant som när Henrik Regnér, Atmosfär, lagade till den.
Årets svåraste; Marco Baudone, Operakällaren, som använde ingredienser som risopasta och torskparyrer i sina rätter. Vi återkommer när vi har tagit reda på vad det är!
Årets konsistens; Andreas Jerrhag som gjorde ett ansjovis-smörskum. Han använde en sifon för att fluffa upp det så där lite lagom. Det hela såg fantastiskt intressant ut – vi vill också smaka!
Årets ingrediens: Stjärnanis
Årets grönsak: Fänkål