Så ser du om fisken är färsk
Publicerad den
Hur vet man om fisken är färsk och när den inte längre är tjänlig som föda? Här är tipsen för att välja den färskaste fisken.
Förr i tiden var nästan all fisk svenskarna åt dagsfärsk. Då kom fiskebåtarna till hamnarna varje dag. Numera är det annorlunda; fiskebåtarna ligger ofta ute till havs en vecka och detta gör att fisken och skaldjuren är några dagar när de säljs av grossister eller butik. Vissa fiskar ska konsumeras så fort som möjligt efter fångst, medan andra behöver ligga och möra till sig.
Oavsett om fisken ska möras eller inte är det viktigt att den kyls snabbt och hålls kyld vid transport och hantering. Är du osäker på hur fisken hanterats innan den landat i butiken är det en bra idé att använda sig av syn- och luktsinnet. Fisk ska till exempel lukta friskt av hav, och inte fisk.
Färsk hel fisk
Ok att köpa:
- Glänsande skinn med klara färger
- Klara ögon
- Röda eller mörkröda, glänsande gälar (lyft på gälarna)
- Klart, genomskinligt, glänsande kött
- Frisk lukt
Gammal hel fisk
Se upp!
- Glanslöst, tråkigt skinn
- Missfärgade fjäll
- Mjölkiga, matta ögon
- Bleka, grågulnade gälar
- Matt, ogenomskinligt kött
- Sur, stark lukt
Färsk torskfilé
Ok att köpa:
- Transparent kött
- Glansig men inte slemmig
- Frisk doft
Gammal torskfilé
Se upp!
- Gulaktigt, matt kött
- Lite kletig på ytan
- Söt eller syrlig, obehaglig doft
Färska gälar
Ok att köpa:
- Röda och glansiga
Gamla gälar
Se upp!
- Mindre färg och glans
Färska ögon
Ok att köpa:
- Klara ögon, ser nästan levande ut
Gamla ögon
Se upp!
- Mjölkiga, matta ögon.
- Obs! På mindre fiskar och plattfisk behöver inte dimmiga ögon betyda att fisken är gammal.
Kräftor
När man köper kokta havskräftor i spad ska spadet vara klart och genomskinligt. Är det grumligt har bakterierna vuxit till sig. Det kan bero på att kräftorna förvarats för varmt, att de blivit för gamla eller att man stoppat fingrar eller smutsiga förmål i vattnet.
När du kommer hem
Fisk ska förvaras kallt och fuktigt, allra helst i en temperatur på +2 grader men absolut inte över +8 grader. Fisken klarar sig i kylen i max två dagar, skaldjur i lag två dagar och kokta räkor i papperspåse två dagar. Men det viktigaste för en lång hållbarhet är att hålla en så jämn låg temperatur som möjligt.
Frysa in
Fisken ska förpackas så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning, gärna med plastfolie mellan filéer så att fisken inte fryser ihop till en klump. Fet fisk klarar sig i cirka tre månader i frys, mager fisk ca sex månader och skaldjur i lag klarar ca två månader.
Köper du filéer ska du se till att de täcks med plast och läggs på en upp- och nedvänd tallrik som i sin tur ligger på en större tallrik. Anledningen är att vätskan från fisken då kan rinna av till den nedre tallriken.
Innan du steker fisken sköljer du av den och sedan torkar med hushållspapper så att det inte ligger för mycket vatten på fiskköttet. Annars blir fisken snarare kokt än stekt. Ska fisken ätas rå ska man frysa fisken åtminstone två dygn innan servering.