Hem / Inspiration / Köksknep / Kycklingskola – så tar du hand om och tillagar kycklingen!
kycklingskola

Kycklingskola – så tar du hand om och tillagar kycklingen!

Publicerad den

Lär dig mer om kyckling! I den här skolan får du veta mer om tillagning, näringsinnehåll, råd om livsmedelshygien, varför kyckling är ett klimatsmart val och vilken styckdel som passar till vad. Här hittar du även innertemperaturer och tips för att lyckas få din kyckling riktigt saftig och god, och samtidigt säker! Låt dig inspireras av härliga recept på en rad olika kycklingrätter, allt för att du ska lyckas i köket! Text: Sofie Gabrielsson

Annons

Välkommen till vår kycklingskola! Här delar vi med oss av tips, råd och information om kyckling! Använd våra snabblänkar för att komma direkt till den avdelning du önskar besöka, eller scrolla vidare nedåt för inspiration!

Allmänt om kyckling

– Proteinrik och mager: Kycklingköttet är rikt på fullvärdigt protein, fettsnålt, innehåller antioxidanter och är klimatsmart. Genom att äta en måltid som innehåller fullvärdigt protein är det även lättare för kroppen att tillgodogöra sig proteinet som finns i måltidens andra tillbehör, som exempelvis i grönsaker, bröd, pasta och ris.

– Bra fettfördelning: I jämförelse med rött kött har kycklingen en högre andel av omättade och en lägre andel mättade fettsyror. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna är det bra för hälsan om mindre än en tredjedel av det totala fettet i maten är mättat, resten bör bestå av omättade fettsyror.

– Köttfaktorn: Kyckling har den så kallade “köttfaktorn”, vilket bidrar till att kroppen lättare tillgodogör sig mer av måltidens järninnehåll. Innehåller måltiden även potatis och grönsaker innehållande C-vitamin stimulerar även det järnupptaget.

– Näringsämnen i kyckling: Kyckling är en källa till flera värdefulla vitaminer och mineraler; B-vitaminer, D-vitamin, järn, zink, selen och magnesium. D-vitamin är ett av få vitaminer som det finns risk att få i sig för lite av, speciellt i de nordiska länderna. 

– Filé och bendelar: Styckdelar som har skinn och ben kvar har naturligt mer smak än filédelar. De består av mer fett och är enklare att lyckas få smakrika och möra i köket. Filédelar är mer neutral i smaken och du kan med fördel använda antingen glaze, marinad eller rub för mer smak och en mörare konsistens.

kyckling

Hygien & hantering

Vid tillagning av kyckling är det lika viktigt som vid all annan tillagning att tänka på livsmedelshygien och renligheten i köket.

Några grundläggande tips!

Grundläggande råd

  • Tina kycklingen innan tillagning! Att arbeta med tinad råvara och gärna rumstempererad, gör att tillagningstiden kan kortas ner. Kycklingen blir färdig fortare utan att riskera att bli torr.
  • Använd en termometersticka! Genom att ha koll på kycklingens innertemperatur undviker du att den tillagas för länge eller för kort. Resultatet? En mör och saftig kyckling, istället för en torr och tråkig!
  • Ingen termometer? Du kan även använda en provsticka eller en gaffel och sticka i den tjockaste delen. Är saften som kommer ut klar så är kyckling redo att ätas, är saften rosa bör den tillagas en stund till.
  • Torka av kycklingen! Torka av kycklingen med vanligt hushållspapper innan tillagning. Du undviker oavsiktlig kokning och får enklare till en härlig stekyta.
  • Blanda inte ihop köksredskapen! Undvik att använda samma köksredskap till rå och tillagad kyckling då bakterier från den råa kycklingen kan överföras till den färdiglagade. Det kan även vara bra att ha en egen skärbräda till kyckling.

Tillagning & innertemperaturer

Innertemperatur

Vid tillagningen är det enklast att utgå från kycklingens innertemperatur. Den eftersökta temperaturen för kycklingdelar med ben är 82° vid benet, filéer bör ha innertemperatur 70° i den tjockaste delen av filén.

Tips!
Har du ingen termometer kan du använda dig av en provsticka eller gaffel och sticka den i den tjockaste delen. Är saften som kommer ut klar så är kyckling redo att ätas, är saften rosa bör den tillagas en stund till.

Tinad och rumstempererad

Kycklingen blir som bäst om den tillagas tinad och gärna även rumstempererad. Torka av kycklingen med hushållspapper innan du kryddar, marinerar eller använder glaze. Då undviker du oavsiktlig kokning vid tillagningen. Låt gärna kycklingen vila ett par minuter innan den skärs upp så blir den extra saftig.

Grilla:

Grilla kycklingen först på grillens varmare delar för att få till en stekyta. Stekytan gör så att kycklingen både ser god ut och att kycklingen blir saftigare genom att den håller in mer vätska inuti kycklingen. När stekytan är klar, placera kycklingen på grillens svalare delar tills den är genomstekt.

Stekpanna:

Passar bäst för tunna delar. Stek först på högtemperatur för att få en härlig stekyta och stek sedan på medeltemperatur tills innertemperaturen uppnåtts och kycklingen är genomstekt. Undvik att lägga i för mycket kyckling i stekpannan åt gången.

Ugnstillagning:

Stek först kycklingen i stekpanna för stekyta, och tillaga sedan klar i ugnen tills rätt temperatur uppnåtts. Du får enklare till en bra stekyta om kycklingen är rumstempererad och stekpannan är riktigt varm när kycklingen lägg i.

Styckdelar

Hel kyckling

Det är både enkelt och gott att tillaga hel kyckling i ugn eller på grillen. Genom att använda en stekpåse eller lergryta vid ugnstillagning blir kycklingen extra saftig och du undviker onödigt kladd och disk.

Fyll den hela kycklingen med olika kryddor och grönsaker; som lök, vitlök, grönsaker och olika kryddor. Kyckling tar smak av andra livsmedel och går att variera i oändlighet! Tänk på att krydda kycklingen både på in- och utsidan.

Skrået kan användas för att koka en god buljong.

hel kyckling

Grilla: Placera först på grillens varmare delar för att få en fin yta, flytta sedan kycklingen till grillens svalare delar tills den är färdig.
Här hittar du alla våra recept med grillad kyckling!

Tillaga i ugn: Kycklingen steks i ugn på 150°C varmlufts (175°C i vanlig ugn) i 60-90 minuter till en innertemperatur på 82°.

Kycklingbröstfilé och innerfilé

kycklingfilé

Bröst- och innerfilé är båda magra och benfria delar. Filéerna passar bra att grilla, steka eller att tillaga i ugnen. Delarna lämpar sig för att strimla och laga i olika grytor, wokrätter eller att ha i en kycklingpaj.

Innerfilén finns på insidan av bröstfilén och är en mindre variant av bröstfilén. Innerfilén är även den möraste delen på hela kycklingen. Den tunna innerfilén går snabbt att steka och passar perfekt i en kycklingsallad eller att grilla på spett.

Tillaga i stekpanna:

Grilla:

Tillaga i ugn:

Kycklingklubba och steak

Kycklingklubban består av ben och lår tillsammans och har ett mörkt och saftigt kött. Den lämpar sig bra för grillning, stekning och tillagning i ugn. Klubbor blir extra goda om de först marineras eller gnids in med kryddor.

Tips! Kycklingklubborna blir extra smakrika om du får in kryddorna även under skinnet!

KycklingSteak är en urbenad kycklingklubba som har skinnet kvar. Den har mycket kött på sig och är en saftig bit med mycket smak. Den passar bra att både steka och grilla.

kycklingklubba

Tillaga i stekpanna:

Grilla:

Tillaga i ugn:

Kycklingvingar

Kycklingvingar

Vingar är små delar som passar perfekt som ett gott tilltugg. Kycklingvingar passar bra att tillaga i ugnen eller på grillen.

De är smakrika med krispigt skinn och har ett saftigt kött. Vingar passar bra att marinera eller krydda ordentligt.

Grilla: Grilla i ca 15 minuter över grå glödbädd.

Tillaga i ugn Tillagning på 200° varmluftsugn, 225° vanligt ugn i ca 20 minuter.

Här hittar du ett riktigt bra recept på grillade kycklingvingar!

Kycklingben och lår

Bägge delarna ben och lår består av mörkt och saftigt kött. Delarna passar att grilla, steka och tillaga i ugnen.

Råkade du tillaga delarna en stund för länge? Det är ingen fara, lår och bendelar klarar av en högre innertemperatur utan att bli torra.

kycklinglårfilé

Grilla:  Grilla först på hög värme för att få en stekyta, låt den sedan bli färdiggrillad på grillens svalare delar.

Tillaga i ugn: Stek på 200°C i varmluftsugn (225°C i vanlig ugn) i cirka 25 minuter.

Lårfilén är benfri och är en fetare del på kycklingen. Fettet gör den smakrik och gör den enkel att få till riktigt saftig och god! Passar bra att grilla, steka eller tillaga i ugn. Lårfilén är populär att fylla och göra olika rullader av. Du kan även strimla ner filén och använda i grytor, wokrätter eller i en kycklingpaj.

Tillaga i stekpanna: Lägg i filén i en riktigt varm stekpanna för att få en stekytan. Stek sedan klart filén på medelvärme.

Grilla:  Grilla först på hög värme för att få en stekyta, låt den sedan bli färdiggrillad på grillens svalare delar.

Tillaga i ugn: Bryn först filén för att få en fin stekyta. In i ugnen på 150° i varmluftsugn(175°C i vanlig ugn),ca 15 minuter.

Kycklinglever

Kycklinglever

Kycklinglevern är rik på järn, fettsnål och passar till det mesta. Levern innehåller naturligt mycket vätska och bör innan tillagning rinnas av på hushållspapper.

Kycklinglever passar bra stekt i en kycklingsallad, pastarätter, i grytor och att göra patéer av.

Tillaga i stekpanna: Stek levern i 10 minuter på medelhög värme

Tillaga i ugn: ca 10 min i Varmluftsugn 175°  eller vanlig ugn på 200°.

Grilla: Smidigt att grilla på spett i ca 6-8 minuter,

Kycklingfärs

Kycklingfärsen är både mager och proteinrik. Den lämpar sig bra att använda i alla rätter där du normalt sett brukar använda annan färs; som i tacos, lasagne, forma till färsbiffar eller hamburgare.

Använd mycket kryddor vid tillagning av kycklingfärs för att få den smakrik!

Steka: Släng ner färsen i pannan och stek tills du ser på färgen att den är färdig. Enkelt och gott!

Grilla: Varför inte gör egna kycklingburgare och slänga på grillen? Tips, tänk på att bearbeta färsen ordentligt så burgaren blir kompaktare och håller ihop ordentligt.

Tillaga i ugn: Tillagas i ugnen i rätter som exempelvis lasagne, fyllda paprikor eller nachotallrik.

Kryddor och smaksättning

Tips på smaksättning! Kyckling passar bra med många olika kryddor. Några klassiska kryddor som passar är: curry, vitlök, chili, rosmarin, timjan, cayenne, citron och ingefära.

Rub: En kryddblandning som gnids in i köttet. Torka av köttet först för att få in kryddorna ordentligt. Rub passar bra om du inte har tiden till att marinera. Ruben kan gnidas in direkt innan tillagning. Tips, gör en egen rub genom att mortla kryddorna du önskar.

Marinad: Marinera gärna under natten, eller minst under ett par timmar. Smakerna tränger in i köttet och gör det extra smakrikt och saftigt. Passar väldigt bra när du ska grilla kyckling.

Glaze: Penslas på köttet och ger kycklingköttet en saftig smak. Glaze av alla slag innehåller socker, vilket ger kycklingen en smakrik och härligt karamelliserad yta. Pensla på glazen ett par gånger till under tillagningen.

Kryddor & smaksättning till kyckling

Klimatpåverkan & hållbarhet

Om man jämför kyckling med rött kött så har kycklingköttet tio gånger mindre klimatpåverkan. Köper du Svensk kyckling märkt med den gula pippin garanterar det att hela processen skett i Sverige. Från att kycklingen kläcks till att den slaktas och förädlas till färdiga produkter som du kan köpa i matbutiken.

Märkningen garanterar även att djuret varit friskt och fri från salmonella. Kycklingen har växt upp under goda förhållanden som är styrt av flera stränga kvalitetsprogram, på gårdar som arbetar klimatsmart och hållbart. 

Läs mer om svensk kyckling och den gula pippin

Annons