Pajkunskap
Publicerad den
Pajkastning. Det finns något att lära på alla områden. Här delar Tastelines kockar med sig av sina bästa tips och yrkesknep på temat pajbakning. Text: Sara Ghisler, Tasteline
Pajdegen
Tillsätt äggula i pajdegen! En eller två äggulor i pajdegen ger en mer hållbar och elastisk deg som går att kavla ut. Smaken på degen blir också något fylligare.
Smaksätt pajdegen! Ett par matskedar vita sesamfrön i pajdegen ger karaktär och smak åt pajdegen. Att tillsätta havre- eller polentagryn i degen är också gott. Byt ut vetemjölet mot dinkelmjöl för att få en lite nyttigare paj. Krydda pajdegen med smaker som finns i själva pajen t ex hackade svarta oliver eller torkad basilika i en medelhavspaj.
Pajskalet
Förbaka pajskalet! Tryck ut pajdegen i pajskalet. Täck med aluminiumfolie och fyll formen upp till bredden med torkade gula ärtor eller liknande. Genom att förbaka pajskalet blir det krispigare, genom att fylla formen med bönor undviks att pajdegen hasar ned från kanterna. •
Täck pajdegskanten med folie! Om du har förgräddat pajskalet finns det risk för att överkanten blir för mycket gräddad mot slutet av gräddningen. Riv ut en smal remsa aluminiumfolie och täck kanten så undviker du att pajdegen blir bränd i överkant. Metoden är även bra om du vill ge pajen extra fin färg med ugnens grillelement. Risken är då stor att pajdegen bränns.
Täck in formen i folie! Om du använder en springform med löstagbar botten: Ställ pajformen på aluminiumfolie och omslut hela formen väl. Detta för att undvika att vätska rinner ut i ugnen om formen inte håller tätt.
Tips
Ett ägg per dl vätska!
Äggstanning av ägg och mjölk eller gräddmjölk ingår i de flesta pajer. Det går åt ungefär ett ägg per dl vätska. Sedan kan man för säkerhets skull tillsätta ett extra ägg. Alltså 5 ägg till 4 dl vätska vilket är en ganska lagom mängd äggstanning till en normalstor paj.
Kokt potatis drygar ut pajen!
Ett lager skivad, kokt potatis i botten gör pajen matigare och drygare utan att påverka smaken.