Stora grillguiden
Publicerad den
Marinad, grillkol, rätt temperatur... Det är mycket som ska klaffa på en grillfest. Vi har tips och recept för en lyckad utekväll i trädgården!
Grilla rätt!
Tänk på var du grillar, ett jämnt underlag är en bra regel. Ställ gärna grillen på en vindskyddad plats. Var noggrann med att alltid ha vatten till hands om det börjar brinna.
Ett bra knep är att ha vatten i sprayflaska för att släcka flammor i grillen. Grilla inte över öppen låga utan vänta tills kolen fått en fin glöd. Glöd från kol och ved är bäst. Undvik kottar, sågspån och impregnerade träbitar som bildar mycket rök.
Checklista för grillmeistern:
- Se till att inte få med för mycket olja från marinaden, oljan börjar brinna när den droppar ned i glöden. Dessutom bildas cancerogena ämnen när oljan brinner.
- Pensla råvaran med marinad under hela grilltiden. Såvida inte marinaden innehåller för mycket socker, för då är det risk att sockret bränns.
- Skaffa rejäla arbetsverktyg: stekspade, grillgaffel, och pincett med långa handtag kan var en bra grund.
- Förvara känslig mat i kylväska bredvid grillen så slipper du springa in till köket stup i kvarten.
- Använd rökspån, örter eller olika träslag för att få en annorlunda smakupplevelse. Blötlägg rökspånen cirka 30 minuter innan grillning. Färska kvistar av exempelvis timjan eller rosmarin blötläggs i cirka 20 minuter.
- Använd stektermometer för att kontrollera innertemperaturen i större fisk eller köttstycken.
- Tänd grillen i god tid. Det tar minst en halvtimme att få bra glöd på grillbriketter, glöden håller sedan i flera timmar. Vänta tills kolen eller briketterna är gråa innan du lägger på grillmaten.
- Krydda rätt. Salta inte för kraftigt i marinaderna eftersom det drar ur vätska ur fisken. Det är bättre att salta strax innan eller efter grillningen. Använd gärna flingsalt och nymald svart eller vitpeppar.
Tänk på miljön! Använd ekologisk braständning istället för tändvätska. Prova skorstenständare, ekologiska tändmaterial eller elektriska grilltändare.
När du ska grilla kött…
- Tag köttet ur kylen i god tid så det är rumsvarmt när du lägger det på grillen.
- Kolla om kycklingen är färdigstekt genom att titta på köttsaftens färg. När du sticker försiktigt med en kniv i kycklingköttet ska köttsaften som tränger upp vara klar, inte rosafärgad.
- Återanvänd inte kycklingmarinad, tänk på salmonellarisken.
- Om du ska tranchera en större köttbit eller en kyckling kan du ha en skål med isvatten att doppa fingrarna i med jämna mellanrum. På så vis kan du som de riktiga kockarna hålla fingertopparna på det rykande varma köttet.
Tillbehören gör skillnaden
Marinera mera: en mustig marinad kan få den tråkigaste grillbit att förvandlas till en smakupplevelse utöver det vanliga. Prova dig fram till dina egna favoriter. Chili, ingefära och honung är klassiska smaksättare. Grillad sallad är ljuvligt gott, prova själv! Fortsätt scrolla för fler tips och recept.
Här guidar vi dig till att välja rätt sallad och hur du grillar den på bästa sätt. Vi bjuder även på ett snabbfixat recept i filmen.
…och när du ska grilla fisk:
Feta fiskar passar bättre för grillen. De är fastare i köttet och går inte sönder så lätt. Välj gärna laxkotletter eller strömmingsfiléer. Hela portionsfiskar av öring, röding eller regnbåge är väldigt effektfullt att servera.
Det går bra att grilla även gös, gråsej, hoki och annan mager fisk men då får man vara lite mer försiktig så att den inte fastnar.
Allra enklast är att lägga fisken i dubbelhalster. Då hålls fisken ihop, är lättare att vända och man har bättre koll på när fisken är klar.
Blandar man fisk och grönsaker på grillspettet är risken att något av det blir färdigt före det andra. Grilla därför fiskspett för sig och grönsaksspett för sig.
Tips delvis hämtade från www.svenskfisk.se
Grilla skaldjur
Skaldjur är också perfekta för grillen. Hela räkor med skal, pilgrimsmusslor, havskräftstjärtar och även hummer passar bra.
Trä upp räkor och musslor på spett så går de lättare att grilla.
- Pensla grillgallret innan grillning så fastnar inte fisken.
- Allt i ett paket. Prova att lägga fisken tillsammans med grönsaker och örter i ett foliepaket. Det blir saftigt och man behöver inte vara rädd för att det ska brännas vid. Det går också bra att förbereda färdiga paket och ta med i kylväskan.