Man måste våga prova smaka själv
Publicerad den
Per Björklunds hjärta slår extra hårt för Dalarnas vackra natur, Leksands IF och rustik matlagning. Hans kalops är enligt honom själv enkel, men innehåller det där lilla extra som ska ta honom vidare till delfinalen i Årets Hemmakock 2008.
Namn: Per Björklund
Bor: Borlänge
Ålder: 41
Berätta om ditt tävlingsbidrag!
– Den här rätten påminner ganska mycket om kalops, en rätt som jag tycker mycket om. Men receptet har en liten touch av råvaror här från trakten som är extra goda. Det hela är okomplicerat och det är så jag vill ha det.
Varför vill du representera Dalarna med ditt recept?
– Min fru och jag kommer båda från Borlänge, men vi bodde i Göteborg i tio år. För två år sedan flyttade vi tillbaka hit och då insåg jag plötsligt hur mycket jag saknat matkulturen som finns här. Jag blir varm i hjärtat när jag tänker på Dalarna och allt som är typiskt för trakten. Dessutom är det ju otroligt vackert här men det vet förstås alla redan!
Berätta mer om Tällbergs aquavit och Gustafskorven som finns i ditt recept.
– Tällbergs aquavit har en speciell smak av nypon som jag tycker mycket om. Gustafskorven är en hästkorv som görs här i trakten och som jag ofta använder i matlagningen – på pizzor, varma mackor och i grytor. När mina föräldrar hälsade på i Göteborg tog de alltid med sig en Gustafskorv och ett paket Vikabröd, eftersom det var de sakerna jag saknade mest!
Brukar du tillaga framdelskött annars?
– Jag gör ofta kalops. Annars tillagar jag mycket kött från älg eftersom min svåger jagar.
Vad finns alltid i kylen hemma?
– Fransk senap är det första jag kommer att tänka på. Jag använder den på många olika sätt, mest till såser. Fonder står också alltid i kylen.
Har du något hemligt matlagningsknep du vill dela med dig av?
– Nej, inte direkt något knep. Däremot brukar jag alltid säga att man ska lita på sina sinnen. Vissa litar bara på att recept är goda och smakar inte ens på maten innan de serverar. Man måste våga prova och lita på sin egen smak!
Tack och lycka till i tävlingen!
– Tack!