Hem / Inspiration / Övrigt / Amits indiska ”fattigmans”
Amit Paul

Amits indiska ”fattigmans”

Publicerad den

Han var en av medlemmarna i den före detta popgruppen A-Teens. Nu satsar Amit Paul, 23, på en solokarriär med ny singel och album. Exklusivt för Tasteline lagar han en av sina indiska favoriträtter och en riktig klassiker till efterrätt. Text: Petra Månström Foto: Jonas Melcherson, Tasteline

Annons

Namn: Amit Paul
Ålder: 23
Yrke: Artist och skivbolagsdirektör
Bor: Stockholm

Amits bästa restauranger i Stockholm

1. Restaurangen, Oxtorgsgatan 14.
2. Marie Laveau, Hornsgatan 66.
3. Inferno, Drottninggatan 85.
4. Roppongi, Hantverkargatan 76. Stans bästa sushi.

Amit Paul

Amit Paul slog igenom som en av fyra medlemmar i popgruppen A-Teens, som bildades 1998. Sedan följde hektiska år med skivinspelningar och turnéer världen över, samtidigt som han skulle försöka hänga med i skolarbetet. Med låtar som Mamma Mia, Heartbreak Lullaby och Floorfiller slog A-Teens försäljningsrekord i Chile, där de sålt mer skivor än självaste The Beatles.

Efter att ha pluggat bland annat ekononomi har Amit bestämt sig för att återigen satsa helhjärtat på musiken, nu som soloartist. I slutet av september släpps albumet Songs in a key of mine. En försmak av albumet kan man dock få redan nu, med singeln Leaving som släpps den 7 juni.

 

Amit Paul

Med en matintresserad, indisk far är det kanske inte så konstigt att även Amit gillar att laga mat. Amits pappa, Swaraj, kommer från Bengalen i norra Indien och utmärkande för den regionen är mycket grytor, gärna med grönsaker eller lamm. Kryddar gör man gärna med flera olika sorters curry och masala.

Vilket var ditt första matminne?

– Det var en indisk tradition som heter ”mukhe bhat” som betyder ungefär ”ris i munnen”. Det är en ceremoni som hålls i princip när mamman slutar amma och barnet får smaka ris för första gången. Ett annat minne är när jag och min syster hade pepparkaksbak när vi var små. Vi stod båda i kockmössor och kavlade, fixade och donade. Jag har fortfarande svårt att få in den rätta julstämningen om vi inte gör någon form av julbak.

Din favoriträtt?

– Jag tycker väldigt mycket om pappas lammgryta, helst med hembakta naanbröd. Det är otroligt gott.

Vad skulle du inte äta ens om du fick betalt?

– Jag är inte så mycket för skaldjur i allmänhet och sniglar i synnerhet. Det är något med konsistensen och smaken som får mig att…inte må så bra.

Ditt bästa matminne?

– Ett av de bästa var när vi var i Indien, i Kerala state, i Kovalam och åt svärdfisk för första gången. De gick genom hela restaurangen med en järnplatta i en stor träbehållare där de hade tillagat svärdfisken och en otroligt god, röd barbecuesås till. Det var så gott och miljön var fantastisk.

Ditt förhållande till matlagning?

– Jag lagar gärna mat själv, men det är så tråkigt att äta ensam så då blir det ofta enklare rätter som går fort att laga men med lite piff. Om jag kokar färsk tortellini brukar jag svänga ihop en liten sås och en sallad så man i alla fall täcker in hela kostcirkeln. När man väntar besök är det ännu roligare att laga mat. Det är rogivande när man väl kommer igång med matlagningen, men ibland kan jag tycka att det är lite jobbigt att sätta igång.

I vilken miljö äter du helst middag?

– Det beror på mitt humör. Några av de middagar jag är gladast över är när man är hemma någon fredagskväll, har ansträngt sig lite extra med maten och korkar upp ett riktigt gott rödvin. Då har jag inget emot att sitta framför teven och äta länge och sedan avsluta lite opretentiöst med lite frukt eller glass direkt ur paketet. Men det kan vara fantastiskt kul att äta ute också. Extra kul om man är ett stort gäng och hittar ett ställe som verkligen kan hantera det så att det inte blir så lång väntetid. Det brukar vara riktiga höjdarkvällar.

Har du något tips till den som vill åka till Indien och upptäcka landets matkultur?

– Använd ditt sunda förnuft och undvik allt med vatten, is och rå sallad. Men det finns otroligt mycket gott, personligen gillar jag den så kallades ”fattigmansmaten” med grönsaksgrytor, mycket ris och daal (en linsbaserad gryta). De rika äter lite ris och mer kött och proteinrik mat. Indien är ett land med mycket smårätter och en fantastisk matkultur. Man kanske inte ska äta på gatan men inte heller på de finaste ställena. Gå in någonstans där det ser hyfsat ut och var medveten om att är det riktigt starkt kan det vara för att dölja någon av råvarornas smak också…

Annons