Thailändsk hetta
Publicerad den
Thailand är hett bland vintersäsongens resmål. I kök runt om i landet puttrar thailändska rätter med vitlök, chili, ingefära och fisksås. Kryddor som passar bra när det blåser kallt ute. Vi besökte restaurangen som enligt stamgästerna serverar Stockholms godaste thaimat och bjuder på deras recept. Text: Lena Ilkjaer Foto: Jonas Melcherson, Tasteline
Thailändskt i Sverige
Redan skylten utanför sätter stämningen. I röda och gröna blinkande neonslingor står det ”Sabai Sabai thaifood”. Ingen lär bli besviken på resten av inredningen. Bland porlande vattenfall, buffelkranier med lysande ögon och porträtt på den thailändske kungen serveras Stockholms godaste thaimat.
Det anser i alla fall stamgästerna på den lilla krogen i Stockholm. Tasteline ryckte ut i februarimörkret för att få en glimt av det exotiska sydostasien – och vi kom hem med recept som doftar av limeblad och koriander.
Köksmästaren Parthuan Intason, har jobbat i 15 år som kock. Det märks när han med väl invanda rörelser slevar i en skvätt fisksås i grytan och wokar kyckling så att det ryker. Det ser oerhört enkelt ut och när doften av Tom Kah Gai-soppan sprider sig i köket får man direkt lust att prova detta hemma.
Och det är inte så svårt att laga thailändskt. När jag frågar Parthuan Intason om de viktigaste ingredienserna säger han utan att tveka:
– Vitlök.
Vid närmare eftertanke lägger han chili och fisksås till listan. Chilifrukterna, de ska helst vara thailändska, ju mindre desto starkare. Till andra typiska ingredienser hör kokosmjölk, roten galangal (en kusin till ingefäran) och det citrusdoftande citrongräset.
De populäraste rätterna på Sabai Sabais meny är den klassiska soppan Tom Kah Gai och kycklingen med torkad chili och cashewnötter. Efterrätten är given för alla som har varit på semester i Thailand – bananpannkaka med kokosmjölk.
Om det är någon ingrediens som får maten att smaka ”som i Thailand” så är det nog fisksåsen, som snart kan köpas på vilken stor livsmedelsaffär som helst. Såsen är klar och ljusbrun och har en frän fisklukt som alla inte gillar till en början. Men häll en tesked i din gröna curry eller wok så kommer du att märka att det var just den mustigheten och sältan som saknades.
Det finns ofta en ton av citrus i thailändsk mat. Effekten uppnås på olika sätt, limejuice, citrongräs, limeskal eller kaffirlimeblad ger olika typer av citrussmak. Bladen används lite som lagerblad och ger en mustig smak åt grytor. Gemensamt för fisksås och limejuice är att de bör tillsättas mot slutet av tillagningen eftersom smakerna är ganska känsliga och inte tål för lång kokning.