Mallorcas okända kök
Publicerad den
Åsa Johannesson-Alomar kom till Mallorca för över 30 år sedan, fann kärleken och blev kvar. Tasteline besökte henne i huset utanför Palma och blev bjudna på typiskt mallorkinsk mat - sådan man sällan ser på restaurangerna.
Den typiska maten från Mallorca ser man sällan på restaurangmenyerna. Den äter man helst hemma och består till största delen av grönsaker, berättar Åsa Johannesson-Alomar, som kom till Mallorca för 30 år sedan, fann kärleken och blev kvar.
Hon arrangerar matlagningskurser och den här kvällen är det Tastelines tur att lära sig allt om det mallorkinska kökets hemligheter. I ett vackert hus i Genova utanför Palma, med storslagen utsikt över havet och med en fantastisk trädgård, bor Åsa och maken Pedro.
– Frito Mallorquin är en öspecialitet som består av lever, blod, grönsaker och mycket fänkål. Den ser ut ungefär som pyttipanna. Fisk är också oerhört populärt. Näst efter japanerna kommer spanjorerna i fiskkonsumtion, berättar Åsa.
Kvällarna i Åsas kök brukar alltid bli långa och fyllda av god mat och glada skratt. Tapas äter man aldrig som Mallorcabo. Det är mat från fastlandet och som tagits hit för turisterna, berättar Åsa. Istället är det aubergine på längden och tvären som gäller i det mallorkinska köket.
– Man kan nog säga att aubergine är nationalgrönsaken.
1969 tog Åsa sabbatsår och åkte till Mallorca på språkresa. Under de två månaderna träffade hon blivande maken och återvände därför snart för att börja arbeta som receptionist. Att lära sig spanska var inga problem.
– Jag var ju bara 20 och lärde mig jättesnabbt.
Hon stortrivs på Mallorca och driver nu sitt eget företag där hon arrangerar bergsvandringar, matlagningskurser och seglingar. Aktiviteter som lockar inte minst svenskar bosatta på ön. Den här kvällen har Åsa bjudit in vännerna Gunnar Mårtensson, Leif Ljungström och Anne och Björn Sellert. Björn Sellert låter sig väl smaka av den bredbara salamiliknande korven sobrasada.
Leif Ljungström har bott i Spanien i stora delar av sitt liv och lärde sig svenska för bara några år sedan. Genom Åsas bergsvandrigar har han hittat många svenska vänner efter att tidigare bara ha umgåtts med spansktalande. Leif har stenkoll på Mallorcas utbud och har gott om pärlor att dela med sig av.
Är du på väg till Palma? Missa då inte världens godaste cremadillos hos bagaren Miguel på Calle Pelletteria 9 i Palma! Trädgården hemma hos Åsa och hennes make Pedro är ett prunkande paradis med bland annat bougainvillea. Mallorca är en riktig nordbomagnet – någonstans runt 7 000 skandinaver är bosatta här. Vad är det då som är grejen med ön?
– Sjukvården är bra, liksom skolorna och kommunikationer. Klimatet är behagligt – tänk alla äldre som är glada att genomleva vintern utan att vara livrädda för att halka. Sedan är människorna här otroligt trevliga och det är rent och snyggt, säger Leif Ljungström.
Stekt kronärtskocka: Skala en kronärtskocka långt in. Dela den på mitten, ta bort ”skägget”, skär i tunna strimlor, stek i varm olja och salta. Njut!
Stekta mandlar:Skålla mandlarna och stek dem i het olja tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.
Mallorcatips
Abaco
Elegant cocktailbar med praktfull innergård. Dyrt men absolut värt ett besök. Calle Apuntadores 3, Palma.
Bar Bosch
Populär samlingsplats i centrala Palma med anor från 1930-talet. Stanna för en öl och en grillad macka – Llangosta. Plaza Juan Carlos I 6.La
Paloma
Svenskägd, mysig restaurang i ”svenskkvarteren” i La Lonja. Bra tapas och grillat kött. Missa inte revbensspjällen. Calle Apuntadores 16, Palma.
Bar Nou
En enkel mallorkinsk restaurang i den lilla byn Capdellá på västra sidan av ön mellan Calvía och Andratx. Den stora gambastallriken är specialiteten. Mayor 3, Capdellá.